El Ministeri de Consum ha intensificat els controls preventius a granges arran del brot de salmonel·losi (Europa Press)
El Ministeri de Consum ha intensificat els controls preventius a granges arran del brot de salmonel·losi (Europa Press)

Investiguen un brot de salmonel·losi detectat a Espanya i cinc països europeus més

Des del mes de setembre, s'han detectat 272 casos de salmonel·losi, que han causat dos morts i 25 hospitalitzacions

Redacció/AgènciesActualitzat

La Comissió Europea està pendent d'un brot de salmonel·losi detectat a sis països europeus, entre els quals Espanya, i que, en els darrers mesos, ha causat dos morts i 25 hospitalitzacions, segons un informe de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC).

Fins a mitjans de gener, s'han detectat 272 casos de salmonel·losi en sis països: Espanya, França, Dinamarca, els Països Baixos, Noruega i el Regne Unit. Com a conseqüència del brot han mort dues persones: una a Espanya i l'altra a França.

A Espanya, 22 persones s'han contagiat de salmonel·losi. El Ministeri de Consum està intensificant de manera preventiva els controls a granges arreu de l'Estat.

Amb dades fins a l'11 de gener, se n'han detectat 216 casos a França, 22 a Espanya, 12 als Països Baixos i al Regne Unit, 7 a Noruega i 3 a Dinamarca.

Una seixantena dels afectats pel brot de salmonel·losi havien menjat ous o productes elaborats a base d'ous
Una seixantena dels afectats pel brot de salmonel·losi havien menjat ous o productes elaborats a base d'ous (Europa Press)

Sense identificar un "origen comú"

El brot es va conèixer al setembre, quan França va alertar d'un augment important dels casos de Salmonella Enteritidis.

Entre els afectats, una seixantena van informar del consum d'ous o productes elaborats a base d'ous. El rastreig va revelar que algunes persones afectades a França havien visitat restaurants que servien ous distribuïts pel mateix proveïdor espanyol.

Els ous procedien de tres granges espanyoles diferents, una de les quals va donar positiu de la soca del brot. Però entre el juny i el setembre de l'any passat cap altre país va rebre ous d'aquestes granges a través del proveïdor comú, de manera que no es pot establir l'origen de la infecció per als casos que es van produir més tard o en països que no són França ni Espanya.

L'EFSA conclou que no s'ha pogut identificar un únic origen comú de la infecció per a tots els casos del brot a partir de les dades disponibles.

La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes
La salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes (Europa Press/Máximo García de la Paz)

Risc alt d'infeccions

L'Agència Europea de Seguretat Alimentària indica que el risc d'infeccions arreu d'Europa continua sent alt. És per això que demana als estats membres que segueixin rastrejant.

"És important fomentar les investigacions intersectorials sobre els possibles origens de contaminació en la cadena de subministrament d'ous", assegura l'EFSA.

La salmonel·losi és una de les malalties més comunes de transmissió alimentària. La intoxicació provoca trastorns gastrointestinals, com ara diarrea o vòmits, que, tot sovint, van acompanyats de febre i mal de cap. Els símptomes acostumen a aparèixer entre les 6 i les 72 hores posteriors a haver menjat l'aliment infectat.

El consum de productes contaminats amb el bacteri de la salmonel·la pot causar símptomes més greus en infants, embarassades, persones immunodeprimides o gent gran.

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
Anar al contingut