Les flames a la façana de la catedral de Nantes
Les flames a la façana de la catedral de Nantes

Investiguen si l'incendi de la catedral de Nantes ha estat provocat

La justícia francesa deixa en llibertat el voluntari de la diòcesi detingut i conclou que no hi ha cap element que el vinculi amb l'incendi

RedaccióActualitzat

La catedral de Nantes ha reviscut la imatge de Notre-Dame fa poc més d'un any. Les flames consumien l'interior mentre el fum sortia per la rosassa de la façana gòtica. Finalment, per sort, el foc no ha estat tan devastador com podia semblar. Ara, les autoritats n'investiguen les causes i apunten que podria ser provocat.

Els bombers parlen de tres focus diferents del foc a l'interior de la catedral de Sant Pere i Sant Pau, un a la zona de l'orgue i els altres dos en punts diferents de la nau. La Fiscalia de Nantes ha decidit obrir una investigació per incendi provocat.

El fiscal Pierre Sènnes assegura, però, que cal ser prudents perquè la investigació tot just comença. De moment, no han trobat cap prova d'entrada forçada al temple i la policia ha deixat en llibertat l'únic investigat per aquest incendi.

Es tracta d'un voluntari que havia començat a treballar per a la diòcesi com a encarregat del tancament de l'església. El mateix dissabte el van detenir per interrogar-lo, però diumenge va quedar en llibertat. Per Sènnes, no hi ha cap prova que el relacioni amb el foc:

 

"Qualsevol interpretació que pugui implicar aquesta persona en la comissió dels dets és prematura i precipitada."

 

D'altra banda, el ministre francès de Finances, Bruno Le Maire, ha explicat que l'Estat cobrirà totes les despeses de restauració de la catedral.

 

 

Interior de la catedral de Nantes després de l'incendi (Reuters/Stephane Mahe)

L'alerta s'ha rebut a quarts de vuit del matí i el foc s'ha pogut controlar al cap de dues hores. Els bombers, però, no han pogut evitar que diversos vitralls de la façana hagin esclatat i que l'orgue del segle XV s'hagi cremat del tot. Els danys a la catedral han estat importants, però no estructurals.

L'incendi ha recordat el de l'any passat a la catedral de Notre-Dame de París, que va quedar parcialment destruïda.

La catedral de Sant Pere i Sant Pau, del segle XV, va ser declarada patrimoni històric pel govern francès al segle XIX. Durant la Segona Guerra Mundial, va quedar parcialment destruïda per un bombardeig i, el 1972, un altre incendi va cremar del tot la teulada.

ARXIVAT A:
FrançaPatrimoni
Anar al contingut