L'expedient obert a Idealista i altres empreses és per, suposadament, haver pactat preus (Pixabay/Mastersenaiper)
Idealista i les altres immobiliàries van pactar preus i compartien informació (Pixabay/Mastersenaiper)

S'investiga si Idealista i sis empreses més van pactar preus per encarir els pisos

Si es confirma la sospita de pràctiques il·legals, set companyies del sector immobiliari s'exposen a una multa copiosa per coordinar preus

Actualitzat

El conegut portal immobiliari Idealista i sis empreses més del sector han vist com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència els ha obert un expedient sancionador per pràctiques il·legals. En concret, Competència sospita que han coordinat preus i altres condicions comercials de l'activitat que desenvolupen. És a dir, que haurien propiciat l'encariment dels preus.

L'expedient s'ha obert per a les següents companyies: CDC Franquiciadora Inmobiliaria SA, Look & Find Primera Red Inmobiliaria SA, Aplicaciones Inmovilla SL, Idealista SA, Witei Solutions SL, Anaconda Services and Real Estate Technologies SL, i Servicio Multiple de Exclusivas Inmobiliarias SL (MLS).

En una nota de premsa, Competència explica que algunes d'aquestes empreses estan especialitzades en serveis informàtics i havien dissenyat el "software" de gestió immobiliària de les franquícies i els algoritmes que fa servir. I apunta, en concret, que l'ús d'algoritmes hauria tingut "una rellevància especial en la conducta il·lícita" investigada:

"La coordinació [de preus] s'hauria instrumentat, entre altres mitjans, a través de l'ús de software i de plataformes informàtiques i hauria estat facilitada per empreses especialitzades en solucions informàtiques a través del disseny del programa informàtic de gestió immobiliària i els seus algoritmes."

Fonts de Competència afirmen que és la primera vegada que la CNMC expedienta empreses per l'ús d'algoritmes que, en aquest cas, tindria com a resultat l'increment del preu dels pisos.  

L'expedient s'ha obert arran de les inspeccions que Competència va fer el novembre del 2019. Ara hi ha un termini màxim de 18 mesos per investigar els fets i arribar a una conclusió que, remarca Competència, no es pot prejutjar ara.

Cartells de venda i lloguer
Cartells de venda i lloguer

 

Idealista ho nega

El portal Idealista ha emès un comunicat en què desmenteix qualsevol pràctica il·lícita:

"Idealista nega taxativament qualsevol participació en les pràctiques investigades i col·laborarem estretament amb la CNMC en tot el procés de la instrucció de l'expedient i la resolució final."

A més, afegeix que els preus que apareixen a la seva pàgina o aplicació els fixa lliurement cada anunciant:

"Idealista no estableix o altera mai ni els preus ni les condicions comercials, que són lliurement fixades pels anunciants que publiquen els seus immobles a la nostra base de dades sense cap mena d'algoritme que modifiqui els preus."

El comunicat esmenta que els anunciants són els "responsables últims" de la informació que publiquin o comparteixin, i diu que Idealista exigeix als clients que "garanteixin la veracitat i licitud de la informació". També adverteix que Idealista "no intervé mai en les operacions" que es fan a través del portal.


Multes copioses

En cas que es confirmin les pràctiques il·lícites, aquestes empreses de serveis immobiliaris poden afrontar multes màximes del 10% del seu volum de negoci total.

Competència té habilitada una pàgina web des d'on els ciutadans poden denunciar casos que consideri sospitosos de pràctiques contràries a les normes de competència.

El Sindicat de Llogateres i Llogaters ha considerat "una victòria" l'obertura de l'expedient i ha acusat els portals de "defensar els interessos dels especuladors":

 

ARXIVAT A:
HabitatgeMercat immobiliariComerç
Anar al contingut