Investiguen qui ha buidat el pantà de Masgrau, a Taradell
L'embassament de Masgrau s'està quedant sec (ACN/Lourdes Casademont)

Investiguen qui ha buidat el pantà de Masgrau, a Taradell

L'Ajuntament, que sospita que darrere hi pot haver un particular que no vol el pantà, demana a l'ACA mesures urgents perquè el nivell de l'aigua és molt baix

Actualitzat

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha obert una investigació per aclarir qui hi ha darrere del buidatge del pantà de Masgrau, a Taradell, Osona. L'Ajuntament demana a l'ACA mesures urgents pel baix nivell de les aigües del pantà i sospita que ho hagi pogut fer un particular, donada la facilitat per accedir a la vàlvula de desembassament i accionar-la.

També demanen a l'ACA un sistema que impedeixi que qualsevol persona pugui tenir accés a la comporta del pantà.

El buidatge està afectant greument l'ecosistema del pantà de Masgrau (ACN/Lourdes Casademont)

"Ens preocupa que no hi ha una decisió tècnica al darrere, sinó que és algú que, de forma unilateral, ho ha decidit fer", ha dit Joan Canó, regidor de Sostenibilitat de Taradell.

Actualment, el pantà està sota mínims, fins al punt que el consistori tem que quedi sec. "Hem passat de tenir un pantà gran a quedar-nos gairebé sense", lamenta.

L'Ajuntament va donar l'alerta ara fa un mes i demana a l'ACA, que és propietària del pantà, que prengui mesures urgents i que bloquegi el sistema per evitar que continuï desembassant.

Des de l'ACA confirmen que aquest desembassament no estava previst i que han obert una investigació per trobar l'autor dels fets juntament amb el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que és el titular de la presa.

Clau de la comporta del pantà que ara està oberta al màxim (ACN)

 

Algú ha obert la presa

El que més els preocupa –segons explica el regidor– és que algú pugui obrir el sortidor de forma unilateral i sense cap permís, posant en risc un espai d'"interès" social, ecològic i també amb una clara utilitat.

"Aquest estiu, malgrat les poques pluges, el nivell de l'aigua havia baixat més del normal i, segons les indagacions fetes, hem vist que el cabal s'ha obert al màxim i que està sortint tota l'aigua", detalla Canó.

L'Ajuntament sospita que darrere hi pot haver un particular que no vol que hi hagi un pantà a la zona, però no saben qui és ni en tenen proves.

Hi ha persones que tenen actituds incíviques al voltant del pantà de Masgrau (ACN)

Usos i incivisme

L'Ajuntament també explica que el propietari dels terrenys adjacents del pantà els ha transmès alguna vegada que per la zona hi passa molta gent, que hi ha actituds incíviques amb l'entorn i que s'hi estan alliberant espècies al·lòctones per fer-hi activitats com la pesca.

"Creiem que s'ha de parlar amb l'ACA sobre els seus usos" i estudiar si s'hi podria fer alguna restricció, però en cap cas fer-lo desaparèixer.

Fa un temps també s'havia parlat d'un possible pla d'usos i de projectes de recuperació d'espècies autòctones "sempre d'acord amb l'ACA", puntualitza Canó. Ara, però, diu que cal solucionar la urgència de la situació actual.

Aquest petit pantà té una paret de 9,5 metres, però va evitar les inundacions del Gloria (ACN)


Controlar les riuades

El pantà es va construir a finals dels anys 70 per evitar inundacions a la zona del Vapor en cas de fortes pluges. Amb una presa d'uns 9,5 metres, recull les aigües de diferents torrents i el més important és el de Mansa.

Des dels anys noranta que no s'utilitza per abastir del consum d'aigua al municipi. Tampoc se'n fa aprofitament elèctric; no hi ha turbina i, per tant, es descarta que se n'hagi obert el cabal per generar electricitat.

Però actualment continua sent "necessari" en episodis de grans pluges com el temporal Gloria. "Va ser la demostració clara que la zona no es va inundar gràcies al pantà i és una prova més que fa una funció de control de cabals", assegura. Una funció que ja recullen, segons el regidor, els estudis tècnics del POUM del 2010.

ARXIVAT A:
Medi ambientEcologia
Anar al contingut