Reus

Investiguen prop de 50 metges que haurien rebut comissions per posar pròtesis Traiber fins i tot sabent que eren defectuoses

El jutge del "cas Innova" amplia la investigació a una seixantena de persones, la majoria metges, que haurien rebut comissions il·legals a canvi de l'ús de les pròtesis danyades de Traiber

Actualitzat

El jutge del "cas Innova", de Reus, ha ampliat la investigació a seixanta persones més, la majoria metges. En relació amb les pròtesis de Traiber, el jutge considera que, durant anys, haurien rebut comissions il·legals per col·locar-ne. Alguns haurien cobrat, fins i tot, quan ja sabien que les peces eren defectuoses. A més, assegura que era pràctica habitual de Traiber pressionar i pagar a polítics i sanitaris per aconseguir contractes.

El jutge que investiga el presumpte pagament de comissions als facultatius hauria identificat aquest tipus de comportament en metges de centres públics i concertats de tot Catalunya, sobretot a l'Hospital Sant Joan de Reus. És a la capital del Baix Camp on Traiber fabricava les pròtesis de maluc, genoll i columna.

La interlocutòria del jutge assegura que també hi ha "indicis" de comissions perquè "tinguessin la boca tancada", tal com consta en una nota manuscrita trobada a la seu de l'empresa. Així, s'investiga el pagament d'un viatge a Egipte a tres metges el 2008.

A més, hi ha indicis que un metge hauria cobrat 1.800 euros a canviar d'accedir a la col·locació d'una pròtesi de maluc. Un altre s'hauria mostrat disposat a negociar a partir d'una comissió del 20%. El jutge alerta del sobrecost que comportarien aquestes pràctiques.

També s'investiguen les reunions del propietari de Traiber, Lluís Márquez, amb diversos responsables municipals. Per exemple, amb l'exprimera tinent d'alcalde de Reus i encausada també en el "cas Innova", Teresa Gomis, i amb l'actual regidor d'Urbanisme i exresponsable de Promoció Econòmica, Marc Arza, tots dos de CiU. El jutge creu que les trobades eren per "pressionar" els metges de Sant Joan perquè fessin servir les pròtesis Traiber. A banda, Márquez hauria assistit a una trobada a l'Ajuntament de Reus per preparar el concurs públic de les pròtesis sanitàries.

El jutge que investiga el cas fa constar que, a més d'indicis d'activitat delictiva, els cirurgians haurien vulnerat el codi deontològic de la professió i el jurament hipocràtic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut