Hulot adreçant-se a l'assemblea nacional francesa
Hulot va ser ministre de Macron durant uns mesos, però ja era molt conegut com a presentador de televisió

Investiguen per violació un exministre francès denunciat en un documental

Hulot, que nega els fets i diu que no pensa parlar més en públic, era una estrella televisiva i és conegut pel seu activisme ecologista

Ferran Vila Cabanas Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

La justícia francesa ha obert aquest divendres una investigació preliminar contra Nicolas Hulot per violació i agressió sexual.

Ho ha fet just l'endemà de l'emissió d'un reportatge televisiu que acusa l'exministre d'aquests delictes.

Hulot és un reconegut defensor de l'ecologisme a França i va ser el ministre de Transició Ecològica del govern d'Emmanuel Macron durant uns mesos, entre el maig del 2017 i l'agost de 2018, quan va plegar per sorpresa.

Però la seva notorietat pública venia d'abans, com a presentador estrella d'un programa de documentals centrats en la natura i el medi ambient, al canal de televisió líder TF1.


Tres testimonis i sis víctimes

En el documental emès aquest dijous al vespre pel canal públic France 2, almenys sis dones, inclosa una menor en el moment dels fets, acusen l'exministre de violacions i agressions sexuals comeses entre el 1989 i el 2001.

El programa dona veu a aquestes dones, dues de les quals, Sylvia i Cécile, parlen amb la cara descoberta.

El tercer testimoni, anònim, es diu que era una antiga col·laboradora de l'exministre.

Ell ho ha negat tot, però la fiscalia ha decidit obrir-li unes investigacions que "se centraran a determinar si els fets denunciats poden caracteritzar un delicte penal i si, atesa la seva antiguitat, han prescrit".


La neta de François Mitterrand el va denunciar per violació

La investigació televisiva inclou el testimoni de l'activista ecologista Claire Nouvian i torna a posar damunt la taula la denúncia per violació presentada el 2008 per Pascale Mitterrand, neta de l'expresident francès François Mitterrand, desestimada perquè els fets estaven prescrits.

Dues dones més, l'expresentadora de televisió Maureen Dor i una antiga treballadora de la cadena TF1 també van fer arribar a l'equip del programa els testimonis escrits sobre fets dels quals acusen Nicolas Hulot.

"Amb el meu físic..."

Sabent que el reportatge d'"Envoyé spécial" estava a punt d'emetre's, l'expolític francès va decidir avançar-se i concedir dimecres una entrevista.

Nicolas Hulot va negar formalment aquestes acusacions d'agressió sexual i va anunciar que abandonava la vida pública "de manera definitiva", per protegir els seus familiars i la seva fundació ecologista de les conseqüències d'un "linxament".

L'ecologista va lamentar que les acusacions es donin per bones sense haver-les investigat, i va deixar anar una frase que ha provocat moltes reaccions de rebuig.

"Sé que tinc un físic molt desagraït i que només la coacció em permet viure històries d'amor... parlant seriosament, mai he seduït ningú per la força."


"Ironitzar amb aquest assumpte, de veritat?," es preguntava a través de Twitter, indignada, la ministra d'Igualtat francesa, Elisabeth Moreno.


Investigar malgrat que pugui haver prescrit

La fiscalia de París ha optat darrerament per investigar sempre les denúncies per violència sexual contra menors, encara que els fets puguin haver prescrit, per verificar els fets i poder buscar altres possibles agressions que encara es puguin jutjar.

ARXIVAT A:
Agressió sexual Assetjament sexual França
Anar al contingut