Investiguen l'exdirector de l'agència de models Elite per "innombrables" violacions
Marie, el 2004, durant una roda de premsa a Xangai (AFPTV)
França

Investiguen l'exdirector de l'agència de models Elite per "innombrables" violacions

Gérald Marie ha estat denunciat per una experiodista de la BBC i tres exmodels, una de les quals era menor d'edat quan va patir les agressions sexuals

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de París investiga Gérald Marie, exdirector a Europa de l'agència de models Elite per "violació i agressió sexual i violació i agressió sexual a una menor".

Elite, creada el 1971 a París per John Casablancas i Alain Kittler, és la principal agència de models del món. A Elite hi han treballat, entre d'altres, les top models Naomi Campbell, Claudia Schiffer i Cindy Crawford; i Linda Evangelista, que va estar casada amb Marie entre 1987 i 1993, anys en què haurien ocorregut algunes de les agressions denunciades.

Divendres, el digital 20 minutes va revelar l'existència de denúncies contra Marie per agressió sexual, i tres per violació.

La denúncia per agressió sexual l'ha interposada Lisa Brinkworth, experiodista de la BBC que en el moment dels fets preparava, precisament, un reportatge per a la cadena pública britànica, amb càmera oculta, sobre els "comportaments sexuals inapropiats d'alguns agents de models".

Brinkworth assegura que la nit del 5 d'octubre del 1998, en un club nocturn de Milà, quan ella estava asseguda en una cadira, Marie se li va posar a sobre i "va començar a empènyer el seu sexe contra la part baixa del seu abdomen". Hauria actuat així després d'haver-li ofert 600 euros per tenir relacions sexuals amb ell i que ella no acceptés el tracte.

Arran de l'emissió del documental, Elite va anunciar la dimissió de Marie i un altre responsable de l'agència, però al cap d'uns dies els va readmetre i va denunciar per difamació el periodista responsable del programa, Donal MacIntyre.

Uns mesos després, el 1999, durant una entrevista, encara en ple escàndol, Marie va negar els fets.

Al final, Elite i la BBC van arribar a un acord, que, entre altres coses, impedia a Brinkworth parlar de l'agressió.

Tot i que ara, d'entrada, el delicte hauria prescrit, Anne-Claire Lejeune, advocada de Brinkworth, considera que aquesta clàusula "ha de permetre la suspensió del termini de prescripció" i que, per tant, el cas encara pot ser jutjat.

La BBC, en declaracions a France Presse, ja ha assegurat que "cooperarà plenament amb qualsevol investigació criminal".

 

Marie, el 2001, a Niça, amb participants en el concurs Elite Model Look, que va impulsar (AFPTV)


La denúncia de Brinkworth coincideix en el temps amb tres denúncies més, aquestes per violació, presentades per tres exmodels d'Elite. Les agressions haurien tingut lloc a París, en l'apartament on residien, propietat de Marie, i en el seu despatx.

Ebba Karlsson, sueca, acusa Marie d'haver-la violat el 1990. Aleshores tenia 20 o 21 anys.

La nord-americana Jill Dodd assegura que l'aleshores director d'Elite a Europa va violar-la, deu anys abans, el 1980, quan tenia 19 anys.

Carré Otis (actualment Carré Sutton), també nord-americana i coneguda a més com a actriu, denuncia "innombrables" violacions ocorregudes el 1986, quan tenia 17 anys. Era, per tant, menor d'edat.

En el seu compte d'Instagram, Otis s'ha fet ressò de la portada del diari britànic The Sunday Times d'aquest diumenge, que parla de les denúncies contra Marie. La notícia també recull declaracions de l'advocat de Marie, que ha "categòricament desmentit".

Per la seva banda, Lejeune ha declarat a France Presse que espera que aquesta investigació "permetrà a d'altres tenir el coratge de prendre la paraula".

Encara que aquestes violacions haurien prescrit, Rémy Heitz, procurador de París, va declarar al febrer que per a la justícia "no hi ha víctimes oblidades".

Aquesta no és la primera vegada que el món de la moda francesa es veu afectat per denúncies d'agressions sexuals.

L'any passat, arran de la investigació generada per les acusacions contra Jeffrey Epstein, el francès Jean-Luc Brunel, fundador de les agències de models Karin Models i MC2 Model Management, va ser acusat de violació i d'agressions sexuals, i també de proporcionar al magnat nord-americà noies procedents de famílies desafavorides amb la promesa de donar-los feina de models.

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut