S'investiga la mort d'una dona espanyola a Turquia després d'una operació estètica
Les autoritats turques han obert un cas d'"homicidi per negligència" i han detingut el metge, després que la pacient va morir d'una parada cardíaca l'endemà de la intervenció
Una ciutadana espanyola ha mort a Turquia després de sotmetre's a una operació de cirurgia estètica en un hospital privat d'Istanbul, segons ha informat aquest dimecres l'agència turca Anadolu.
La dona, de 42 anys i mare de dos menors, vivia a la Comunitat de Madrid i va viatjar a la capital turca per una intervenció programada per a principis d'agost.
L'endemà de l'operació, la pacient va tenir dificultats respiratòries i va haver de ser ingressada. Finalment, va morir d'una parada cardíaca, segons explica la premsa local.
Possible homicidi per negligència
La fiscalia turca ha iniciat una investigació per aclarir la mort de la dona i ha obert un cas d'"homicidi per negligència".
En primera instància, la policia va detenir el metge responsable de l'operació, tot i que posteriorment, el facultatiu ha quedat en llibertat amb càrrecs, mentre continua la investigació.
El cos de la pacient va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal turc i, un cop feta l'autòpsia per determinar la causa exacta de la mort, ha estat lliurat als seus familiars.
La meca del turisme sanitari de baix cost
En els darrers anys, Turquia s'ha convertit en una de les destinacions més populars pel que fa a turisme sanitari.
Rere l'èxit, un gran salt tecnològic en medicina i, sobretot, uns preus molt competitius.
Més enllà dels implants capil·lars, s'ofereix una àmplia oferta d'intervencions, des d'operacions estètiques a procediments de fertilització in vitro.
L'advertiment de la Moncloa
Davant aquesta proliferació, el ministeri d'Afers Exteriors espanyol ha llançat una advertència al seu web oficial. "El nivell de les instal·lacions hospitalàries i dels tractaments varia de manera molt rellevant dins del país", assegura el comunicat.
Per això, es recomana que, qui vulgui sotmetre's a aquesta mena de tractaments, "analitzi acuradament tant als establiments com els facultatius que hagin de fer l'operació, i que sigui conscient que les agències que ofereixen aquest tipus de serveis el fan per interès econòmic".
Un reguitzell de casos
La premsa turca recull amb freqüència casos de complicacions en clíniques il·legals que funcionen sense controls, però també en diversos hospitals amb certificació que s'han vist implicats en polèmiques.
Al març de l'any passat, un escàndol va sacsejar a l'opinió pública turca en denunciar-se la intoxicació de 250 pacients, la majoria estrangers, després de sotmetre's a intervencions d'injecció de botulina a l'estómac com a part d'una teràpia per aprimar-se.
Els hospitals implicats tenien els certificats en regla, però experts turcs sospiten que es proveïen de bòtox en el mercat negre per a satisfer una demanda per sobre del límit autoritzat pel Govern.