Investiguen la mort de 200 pacients de Covid en un assaig clínic irregular al Brasil
Un cementiri per a víctimes de la Covid a Manaus, a l'estat de l'Amazones del Brasil (Reuters/Bruno Kelly)
Brasil

Investiguen la mort de 200 pacients de Covid en un assaig clínic irregular al Brasil

Haurien fet servir proxalutamida, un medicament experimental contra el càncer, sense respectar els protocols dels assajos

Josep Maria Camps Collet

Un medicament experimental contra el càncer podria haver mort centenars de persones al Brasil en un assaig clínic contra la Covid-19 mal executat.

Ho ha denunciat la Comissió d'Ètica en la Investigació, la CONEP, organisme del Ministeri de Salut del Brasil, contra l'empresa que va fer l'assaig.

L'estudi va començar al febrer a diversos hospitals de l'estat de l'Amazones amb la proxalutamida, un medicament nou de la farmacèutica xinesa Kintor.

És un antiandrogen pensat contra el càncer de pròstata que el grup mèdic Samel va considerar que podia combatre la Covid-19, i la CONEP va autoritzar l'assaig.


Resultats espectaculars en un mes

Només un mes després, el 10 de març, Samel ja va presentar els resultats preliminars en roda de premsa, assegurant que el medicament reduïa la mortalitat de la Covid-19 en un 92%.

Però l'equip encarregat de l'assaig, encapçalat per l'endocrinòleg Flavio Cadegiani, no va aconseguir que cap revista científica acceptés publicar-ne els resultats.

A finals de juny van publicar-los sense revisar, amb unes xifres de reducció de mortalitat més modestes, però també espectaculars: el 77%.

Una infermera té cura d'una malalta de Covid-19 en una ambulància, el març a Sao Bernardo do Campo, al Brasil (Reuters)

"Massa bo per ser cert"

Poques setmanes després la revista Science es feia ressò del cas posant en dubte els resultats amb un titular molt eloqüent: "Massa bo per ser cert".

Aquesta revista ja va explicar que la CONEP estava investigant aquest assaig clínic perquè l'empresa no els havia comunicat tota la informació de les morts que hi havia hagut.

I també es feia ressò del parer de Cadegiani, que acusava la CONEP de motivacions polítiques, perquè el president del Brasil, Jair Bolsonaro, havia elogiat l'assaig.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, l'agost en un acte a Brasilia (Reuters)

Indicis d'irregularitats

Però el setembre la CONEP va denunciar que aquest havia inclòs més persones de les que havien autoritzat, i que s'havien fet amb pacients a l'UCI, cosa que tampoc havien autoritzat.

En un informe de principis de setembre signat pel coordinador de la CONEP, Jorge Venâncio, s'afirma no es va analitzar adequadament de què havien mort 200 persones en l'assaig:

"Hi ha indicis d'irregularitats en l'estudi, i també de transgressions en les normes vigents sobre ètica en la investigació amb éssers humans."


El relat d'una de les morts

Ho ha revelat ara el diari El País, que ha parlat amb familiars d'una de les persones que van morir durant l'assaig amb la proxalutamida, Zenite Gonzaga Mota, de 71 anys.

Zenite va emmalaltir de Covid-19 a principis de febrer i la van ingressar a l'hospital José Mendes d'Itacoatiara, la tercera ciutat més gran de l'estat de l'Amazones.

La seva neboda, Alessandra Mota, ha dit al diari que la van incloure en l'assaig sense saber-ho i que la medicació la van administrar els mateixos familiars.


Ni seguiment ni registre

Mota assegura que els metges de l'hospital no van fer cap mena de seguiment ni registre de l'evolució a pitjor que va fer la seva tia: orina a la sang, diarrees, 170 pulsacions per minut, etc.

Després de moltes peticions de la família per l'estat extrem en què estava, van aconseguir que la traslladessin a la capital de l'estat, Manaus, on va morir el 13 de març.

La família creu que la van utilitzar en l'assaig com a conillet d'Índies i ha denunciat el cas perquè s'esbrini si va morir a causa del medicament experimental.


Violació dels drets humans

Segons el diari El País, el cas també l'han denunciat investigadors de la Xarxa Llatinoamericana i del Carib d'Educació en Bioètica de la Unesco, que l'han qualificat de "violació dels drets humans".

Segons un escrit fet públic la setmana passada, aquests investigadors creuen que pot ser "un dels episodis més seriosos i greus d'infracció ètica" en la història del continent.

Malgrat tot, Flavio Cadegiani i el responsable de Samel, Luiz Alberto Nicolau, continuen defensant que la proxalutamida no ha produït "efectes adversos greus" en els pacients dels assajos.

Al Brasil ja han mort més de 600.000 persones de Covid-19, el segon país al món amb més mortalitat després dels Estats Units, on les víctimes mortals estan arribant als 750.000.

Penjada de mocadors blancs en record de les víctimes de la Covid-19, el 8 d'octubre a Rio de Janeiro (EFE)
ARXIVAT A:
Covid-19Salut
Anar al contingut