L'abadia de Codony de Perafort, ara desapareguda, fotografiada el 2015 (Viquipèdia/ Amadalvarez CC 4.0)
L'abadia de Codony de Perafort, ara desapareguda, fotografiada el 2015 (Viquipèdia/ Amadalvarez CC 4.0)

Investiguen els propietaris d'una finca de Perafort per enderrocar una abadia del s. XIV

L'Ajuntament expedienta els propietaris de la finca per enderrocar la construcció sense cap llicència per ubicar-hi una plantació agrícola i ara els demana restituir el bé

RedaccióActualitzat

Investiguen l'enderroc de l'antiga abadia del Codony de Perafort, al Tarragonès, i els danys ocasionats en les restes ibèriques que hi havia sota aquesta construcció del segle XIV. Les ruïnes de l'antiga abadia se situaven entre la carretera N-240 i el riu Francolí.

L'1 de febrer, l'Ajuntament de Perafort va tenir coneixement que els nous propietaris de la finca havien enderrocat totes les construccions que hi havia per ubicar-hi una plantació agrícola, i van ordenar l'aturada de les obres.

L'endemà mateix, el consistori va obrir un expedient sancionador perquè no s'havia sol·licitat la llicència municipal d'obres. Fonts municipals apunten que preveuen demanar la restitució del bé, una abadia del segle XIV que està catalogada dins l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquesta abadia té un gran valor sentimental per als habitants de Perafort, atès que va donar origen al poble actual.

La petita construcció que van tirar a terra ja estava mig derruïda i era l'únic testimoni que quedava de l'església, l'abadia i el fossar primitius de l'antic poble de Codony.

Un cop assabentat dels fets, l'Ajuntament de Perafort també en va informar els Agents Rurals i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), perquè els propietaris de la finca també haurien fet captacions d'aigua irregulars per al reg.

La unitat central de Patrimoni Històric dels Mossos d'Esquadra, pertanyent a la Divisió d'Investigació Criminal, té una investigació oberta per aquest enderrocament il·legal.

Anar al contingut