Barcelona

Investiguen el primer bombardeig italià de Barcelona a la Guerra Civil

Va ser un atac des d'un vaixell de guerra italià, va matar 18 persones i va afectar la seu del Col·legi d'Advocats, i ara el jutjat que investiga els bombardejos ha admès a tràmit la denúncia

Maria Núria RevetlleActualitzat

S'amplia la investigació judicial dels bombardejos feixistes italians sobre Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola. Segons ha sabut Catalunya Ràdio, el jutjat ara també està indagant el primer bombardeig que va viure la capital catalana, ara fa 80 anys anys, el 13 de febrer del 1937, i que va fer 18 morts i 18 ferits.

Va ser un atac naval, des del vaixell de guerra Eugenio di Savoia, fet documentat per la seqüència del tir i perquè la munició recollida estava feta a Gènova. A més es va localitzar l'ordre d'atac, que anava adreçat a la fàbrica de motors per a l'aviació Elizalde, ubicada al passeig de Sant Joan.

 

L'obús, però, va impactar al Palauet Casades, al carrer Mallorca i seu del Col·legi d'Advocats de Barcelona. És per això que aquesta institució ha presentat una querella pels delictes de lesa humanitat i danys contra els béns de les poblacions civils contra els comandaments italians.

El jutjat d'instrucció número 28, que ja investigava els bombardejos aeris, ha admès a tràmit aquesta ampliació. Ara el jutjat enviarà una comissió rogatòria a Roma perquè les autoritats italianes identifiquin els comandaments de l'Eugenio di Savoia i constatin si hi ha encara algú amb vida.

Continua la investigació sobre els bombardejos aeris

Pel que fa a la investigació dels bombardejos aeris també s'ha fet un nou pas. El jutjat, per ordre de l'Audiència de Barcelona, ha requerit el Ministeri de Defensa perquè confirmi si el pilot italià supervivent localitzat per la justícia espanyola, Luigi Gnecchi, va cobrar una pensió del govern espanyol, arran de la condecoració que li van atorgar les autoritats franquistes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut