Un laboratori del Centre Nacional de Microbiologia, Majadahonda (Europa Press/Jesús Hellín)
Un laboratori del Centre Nacional de Microbiologia, Majadahonda (Europa Press/Jesús Hellín)

Madrid detecta 7 casos positius de verola del mico i n'investiga 23 més

Tots els pacients evolucionen favorablement, sense necessitat d'hospitalització, i es troben aïllats als seus domicilis. 

Redacció/AgènciesActualitzat

Primers casos positius de la verola del mico a Espanya, segons els estudis preliminars. Són 7 casos i s'han detectat a la Comunitat de Madrid, on s'estan investigant 23 possibles contagis més.

Tots els pacients evolucionen favorablement i cap ha necessitat hospitalització. Estan aïllats al domicili, tot i que se'ls fa un seguiment per si cal que se'ls ingressi.

Els 23 casos s'estan estudiant en coordinació amb el Centre Nacional de Microbiologia, que compta amb la tècnica necessària per confirmar o descartar el diagnòstic.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón (EFE/Ana Escobar)

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat que "no és probable que la verola del mico generi una transmissió important, però no es pot descartar".

Per la seva banda, la investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Margarita del Val ha dit que és una malaltia "raonablement benigna", però que causa "lesions grans i visibles" a la pell. "El que cal fer és localitzar-ne l'origen, la transmissió i aturar-la com més aviat millor", ha apuntat Del Val.


Un virus poc contagiós

La "monkeypox" és una malaltia molt poc freqüent causada per un virus endèmic de l'Àfrica central i occidental. Va aparèixer per primera vegada en éssers humans el 1970 a la República Democràtica del Congo (aleshores, Zaire) en un infant de nou anys, en una regió on la verola s'havia erradicat dos anys abans.

Provoca una erupció a la pell semblant a la de la verola, s'inflamen els ganglis limfàtics i pot produir febre, cansament i malestar general, segons informa l'OMS. No hi ha tractaments ni vacunes específiques per tractar-la.

Potencialment es pot transmetre per les vies respiratòries, però la seva capacitat de transmissió entre persones és baixa. De fet, és menys contagiós que la covid.

Per al contagi hi ha d'haver contacte directe, molt estret i durant una bona estona. També es transmet per fluids del cos o bé per les erupcions cutànies que provoca.

La Comunitat de Madrid informa que tot apunta que els casos que s'estan estudiant s'han produït per contacte molt estret

El període d'incubació, és a dir, l'interval entre la infecció i l'aparició dels símptomes, de la verola del mico acostuma a ser de 6 a 16 dies, tot i que pot variar entre 5 i 21 dies. En brots anteriors, la taxa de letalitat ha estat d'entre l'1% i el 10%, principalment en joves.

Exterior del Centre Nacional de Microbiologia
Exterior del Centre Nacional de Microbiologia (Europa Press)

Cap cas a Catalunya

El Departament de Salut ha informat aquest dimecres que no s'ha detectat cap cas de verola del mico a Catalunya.

Totes les comunitats autònomes han rebut una alerta del Ministeri de Sanitat perquè prestin una atenció especial als malalts amb símptomes compatibles amb aquesta verola.

S'ha comunicat la situació a la Ponència d'Alertes i s'ha avisat tots els actors clau per garantir una resposta ràpida, oportuna i coordinada, segons el ministeri.


Alerta europea

Hi ha una alerta europea sobre aquesta malaltia per casos notificats al Regne Unit i Portugal.

El 15 de maig, el Regne Unit va emetre una alerta sanitària a l'Organització Mundial de la Salut (OMS), després de detectar-ne els primers casos a Europa. Fins ara, al Regne Unit hi ha quatre casos confirmats, de persones que no han estat a l'Àfrica.

Pel que fa a Portugal, hi ha tres casos confirmats i dos de pendents de confirmació.

ARXIVAT A:
SalutComunitat de MadridOMS
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut