Hospital Universitari de Puerto Real (wikipèdia)

Investigats per treure l'uniforme a un operari moribund per tapar un accident laboral

El jutjat d'instrucció número 4 de Chiclana, a Cadis, acusa els quatre empresaris d'homicidi imprudent i d'un delicte contra els drets dels treballadors

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil investiga quatre empresaris de Chiclana, a Cadis, com a presumptes autors d'un homicidi imprudent i un delicte contra els drets dels treballadors per la mort d'un operari el juliol del 2018. La investigació conclou que li van "canviar la roba de feina per roba de carrer abans de portar-lo a l'hospital", on va morir, per "evitar responsabilitats" per accident laboral.

En un comunicat, la Guàrdia Civil relata que l'home, de 42 anys, va quedar atrapat en el mecanisme d'un vehicle elevador i va ser traslladat amb un cotxe particular fins al centre mèdic. Abans però, l'administrador de l'empresa i un altre operari li van treure la roba identificativa de l'empresa per "evitar responsabilitats", segons ha pogut concloure la investigació, i li van posar la roba de carrer. Van dir als metges que el van atendre d'urgència que havia tingut una caiguda fortuïta.

Després el van traslladar a l'Hospital Universitari de Puerto Real, on va morir "per causes accidentals", segons els primer informe, basat en el testimoni dels empresaris.

Els fets van passar a les instal·lacions d'una empresa dedicada al muntatge i la col·locació d'elements de decoració per a fires i esdeveniments a tot Espanya.

La investigació ha determinat que "la mort va passar per una nul·la formació en l'ús de la maquinària".

 

Sospita dels familiars

La família va sospitar que no havia estat un accident casual i va portar el cas a Inspecció de Treball, que el va traslladar als tribunals.

El jutjat d'instrucció número 4 de Chiclana va encarregar la investigació dels fets a la Guàrdia Civil a finals de gener, juntament amb Inspecció de Treball.

Les primeres actuacions van derivar en noves propostes de sanció per "el menyspreu que els responsables de l'empresa demostraven en relació amb la normativa vigent en matèria d'urbanisme i riscos laborals".

Asseguren, també, que hi havia una "manca absoluta de peces de protecció personal, plans de seguretat o plans d'evacuació", així com una "absència d'afiliació a la Seguretat Social dels treballadors, inclòs el difunt".

 

Les investigacions de la Guàrdia Civil han permès millorar les pensions a la viuda i els seus dos fills

En determinar-se que havia estat un accident fora del lloc de treball, la viuda i els seus dos fills van quedar en una situació força precària, ja que es va decretar que la mort era per contingències comunes.

La investigació ha determinat ara que "la mort es va produir per una nul·la formació en l'ús de la maquinària" i això ha facilitat l'augment de les pensions per a la viuda i els seus fills, a conseqüència del fet que la mort va ser per accident laboral.

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut