Religió, pandèmies i remeis: la història de la Medicina

Investigadors israelians fan cervesa amb llevat de l'època dels faraons

Han utilitzat llevats trobats en recipients de fa milers d'anys

Xavier DuranActualitzat

Investigadors israelians han fet reviure llevats de fa cinc mil anys i els han utilitzat per fabricar cervesa. D'aquesta manera, poden haver aconseguit tastar el mateix gust que va estar a l'abast dels faraons egipcis.

Altres equips han fet experiments semblants partint de receptes antigues i anàlisis de restes d'aliments en peces de ceràmica per reconstruir begudes de fa mil·lennis amb llevats moderns. Però els investigadors israelians van decidir buscar llevats antics.

Per això, Ronen Hazan i Michael Klutstein, microbiòlegs de l'Escola de Medicina Dental de la Universitat Hebrea de Jerusalem, van consultar primer a un celler que encara treballa amb recipients de fang si les restes de llevat es podien extreure de forma segura, encara que haguessin passat molts anys. La resposta va ser afirmativa.

Cervesa de qualitat

El següent pas va ser consultar diversos arqueòlegs perquè els orientessin sobre on podien trobar peces de fang que s'haguessin utilitzat en l'antiguitat per conservar cervesa o vi de mel (hidromel). L'objectiu era buscar si contenien restes de llevat. La resposta va ser afirmativa i van poder-ne extreure de diverses èpoques: la del faraó egipci Narmer (3.000 anys abans de Crist), la del rei arameu Hazael (800 aC) i la del profeta Nehemiah (400 aC).

Després van seqüenciar el genoma de cada llevat. Les anàlisis van mostrar que eren similars als que es fan servir per elaborar begudes tradicionals africanes, com el vi de mel etíop anomenat "tej". També era semblant al llevat utilitzat actualment per fer cervesa.

Finalment, va arribar l'hora de preparar la cervesa amb un especialista israelià. I de sotmetre-la al Programa Internacional de Certificació. El veredicte va ser que era apta per al consum i d'alta qualitat. Acabat tot el procés, Ronen Hazan feia aquestes consideracions:

"La sorpresa més gran és que les colònies de llevat van sobreviure en els recipients durant milers d'anys. Aquests antics llevats ens permeten crear cervesa i saber quin gust tenia la que prenien els egipcis i els filisteus."

Precisament els investigadors afirmen que aquesta troballa dona suport a la imatge bíblica de filisteus beguts -els filisteus eren un antic poble que tenia conflictes amb els hebreus.

Els científics també creuen que el seu mètode proporciona una nova eina als arqueòlegs per fer estudis mitjançant microorganismes. A més, si surten bé els resultats, permetrà brindar amb autèntica cervesa de faraons.

ARXIVAT A:
CiènciaAlimentació
Anar al contingut