Investigadors de l'Hospital Clínic descobreixen una nova malaltia del cervell autoimmunitària

Un equip del centre de recerca Idibaps identifica un nou tipus d'encefalitis autoimmunitària que afecta el cerebel, la part del cervell que controla l'equilibri i el moviment

Mònica Bertran BrancósActualitzat

Quan el Carlos es va adonar que confonia el nom del seu fill (el va anomenar Alejandro i es diu Adrián) va ser conscient que alguna cosa grossa li passava. Va ser la seva dona qui el va portar a Urgències quan, d'un dia per l'altre, es va començar a comportar de forma estranya, era incapaç de raonar correctament i havia perdut la memòria.

A l'Hospital Clínic li van diagnosticar una encefalitis autoimmunitària, és a dir, una inflamació del cervell provocada per anticossos que ataquen les pròpies neurones. Hi ha 17 tipus diferents d'aquest tipus d'encefalitis, 11 de les quals descobertes pels equips liderats per l'investigador Josep Dalmau. Fa menys de 15 anys que es va descriure per primer cop la primera, i la més freqüent, d'aquestes malalties.

Les encefalitis autoimmunes es poden confondre fàcilment amb trastorns psiquiàtrics
Les encefalitis autoimmunitàries es poden confondre fàcilment amb trastorns psiquiàtrics


Ara acaben de publicar l'última d'aquestes troballes. Va ser a partir de vuit pacients sense un diagnòstic clar i amb símptomes similars: caminaven de forma inestable i tenien vòmits i mal de cap. Van veure que tots ells produïen anticossos que atacaven uns receptors concrets de les neurones. Tenien afectat el cerebel, la part del cervell que controla l'equilibri i el moviment.

De fet, els investigadors no van veure cap d'aquests vuit pacients, només les seves mostres, que els van enviar de diferents països. I és que el laboratori de Josep Dalmau a l'Idibaps, el centre de recerca de l'Hospital Clínic, s'ha convertit en referent internacional i metges de tot el món els envien mostres de malalts perquè els ajudin a diagnosticar-los.

 

Hi ha 17 tipus diferents d'encefalitis autoimmunes identificats, onze dels quals descoberts per equips de l'investigador Josep Dalmau
Hi ha 17 tipus diferents d'encefalitis autoimmunitàries identificats, onze dels quals descoberts per equips de l'investigador Josep Dalmau

 

Són malalties que es poden confondre fàcilment amb trastorns psiquiàtrics. És el que passava sobretot abans del 2007, quan Josep Dalmau va descobrir per primer cop que la causa d'algunes encefalitis era un mal funcionament del sistema immunitari. "I va canviar la manera de pensar en el món de la neurologia, psiquiatria, pediatria, perquè afecta totes aquestes especialitats", afirma l'investigador ICREA de l'Hospital Clínic-Idibaps.

Va suposar tota una revolució, perquè canviava completament el pronòstic d'aquests pacients. Les encefalitis autoimmunitàries tenen tractament efectiu amb immunoteràpia i en la majoria de casos es curen o milloren moltíssim. Com el Carlos, que es troba perfectament i ja torna a fer vida normal. Això sí, és important que el diagnòstic es faci ràpid, perquè si no poden quedar seqüeles molt greus o fins i tot morir.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut