L'Hospitalet de Llobregat

Investigadors de Bellvitge descobreixen una de les causes de la resistència a la quimioteràpia

Es tracta de la pèrdua d'un gen clau perquè desapareguin les cèl·lules canceroses, i això s'ha pogut demostrar en un 10% dels tumors de còlon i estómac

RedaccióActualitzat

El 30% dels tumors són resistents a determinats tipus de quimioteràpia; això vol dir que aquest tractament no els fa efecte. Ara, investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, liderats pel doctor Manel Esteller, han descobert una de les causes que fan que alguns tumors siguin resistents a la quimioteràpia: la pèrdua d'un gen clau perquè desapareguin les cèl·lules canceroses, segons ha explicat Manel Esteller:

"El gen detectat es perd en els tumors, i aleshores aquests tumors no poden morir quan dónes el fàrmac. Encara que els donis el fàrmac, les cèl·lules no es moren; han desenvolupat una espècie de cuirassa contra aquest fàrmac."

Així han pogut demostrar que això passa en un 10% de tumors de còlon i estómac. En les cèl·lules sanes, s'evita l'activació de la proteïna que impedeix la mort de les cèl·lules malignes a mans dels fàrmacs antitumorals.

Esteller ha assegurat que aquest descobriment, que publica la revista científica Proceedings of the National Academy of Science (PNAS)obre una via per desenvolupar nous fàrmacs:

"Primer, permet classificar els pacients, quin fàrmac han de rebre. Medicina personalitzada. Segon, identifica una diana per a futurs tractaments, una diana que pot ser tractada amb nous fàrmacs; i això ho necessitem, perquè cada vegada els tumors estan adquirint més resistències."

Ara també s'estudiarà si, recuperant aquest gen perdut, els pacients tornarien a tolerar la quimioteràpia. També s'estudiarà si queda algun fàrmac que "s'escapa'' d'aquest mecanisme de quimioresistència múltiple.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut