Barcelona

Investigadors catalans participen en la seqüència del mapa complet dels gens del càncer de còlon i recte

Un grup internacional d'investigadors, entre els quals tres de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, ha fet per primera vegada la seqüència del genoma complet de 9 tumors colorectals i del teixit sa adjacent. El descobriment, publicat a la revista "Nature", permet aprofundir en el coneixement d'aquest tipus de càncer i en la creació de nou fàrmacs per combatre'l. Els tumors de còlon i recte són la segona causa de mort per càncer a Catalunya i cada any se'n diagnostiquen 4.500 casos nous. La investigació revela que cadascun dels tumors té 75 alteracions genètiques. Hi ha càncers que depenen de l'alteració d'un únic gen.

Actualitzat
Un grup de científics de tot el món, entre els quals tres investigadors de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, ha fet per primera vegada la seqüència del genoma complet de nou tumors colorectals i del teixit sa adjacent. La descoberta d'aquest mapa dels gens permetrà aprofundir en el coneixement i investigació d'aquest càncer i fer un pas més en la creació de nous fàrmacs per tractar-lo. Els tumors de còlon i recte són la segona causa de mort per càncer a Catalunya tant en homes com en dones, després del càncer de pulmó i el de mama. Cada any es diagnostiquen 4.500 casos nous i gairebé 2.000 persones moren per aquesta malaltia. A l'estat espanyol, cada any hi ha 40.000 casos nous d'aquest tipus de càncer.

La troballa s'ha publicat a la revista "Nature" i ha donat resultats després de dos anys d'estudi. En concret, la investigació ha permès constatar que cadascun dels tumors té 75 alteracions genètiques. Un dels responsables de l'estudi, el cap del Servei d'Oncologia Mèdica de la Vall d'Hebron, Josep Tabernero, ha afirmat que aquest nombre d'alteracions "és molt alt" i que això confirma la complexitat del tumor de còlon. Cal recordar que hi ha altres càncers que depenen de l'alteració d'un únic gen.

L'investigador català també ha assenyalat que el descobriment posa de manifest que no existeix només un tractament sinó la suma de diversos. L'estudi també revela que el trastorn més freqüent de les alteracions és la pèrdua de material genètic, el que pot provocar que el sistema perdi els mecanismes de control necessaris per frenar el creixement de tumors.
Anar al contingut