Aquest gos podria ajudar un malalt de diabetis.  (Foto:Reuters)
Aquest gos podria ajudar un malalt de diabetis. (Foto:Reuters)
Barcelona

Investigadors catalans ensinistren gossos per detectar la hipoglucèmia

El director del projecte, Ramon Gomis, ha explicat que un dels problemes dels diabètics amb risc de patir una hipoglucèmia és que de vegades ho noten, però d'altres, no, i la pèrdua de consciència pot ser molt ràpida, cosa que angoixa a molts dels pacients.

RedaccióActualitzat
El doctor Gomis ha explicat que aquesta iniciativa va sorgir perquè a Anglaterra es van adonar que els gossos de les persones diabètiques borden i es mostren més nerviosos abans que aparegui la hipoglucèmia, és a dir, la baixada del sucre en sang en els humans.

Després d'un estudi, investigadors anglesos van concloure que un 70% dels gossos que conviuen amb diabètics modifiquen visiblement la seva conducta abans que variïn els nivells de glucosa en sang del malalt.

Sembla, doncs, que els gossos poden detectar aquesta fase de la malaltia perquè, minuts abans de la pèrdua de consciència, el pacient allibera una olor específica a la suor que l'animal nota, cosa que no passa en els humans.

L'estudi realitzat a Catalunya per l'institut d'investigacions biomèdiques Agustí Pi i Sunyer de l'Hospital Clínic i la Universitat Autònoma de Barcelona consisteix ara en l'ensinistrament de gossos perquè detectin la hipoglucèmia. L'objectiu, a llarg termini, és construir un aparell amb un sensor que pugui alertar el malalt abans que es produeixi la hipoglucèmia.

Aquest tipus d'investigacions en l'àmbit sanitari concedeix als gossos la possibilitat d'ajudar a pal·liar possibles conseqüències d'algunes malalties.

Anar al contingut