El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)
Barcelona

Investigadors catalans detecten una variant de la sida molt més letal

L'Institut d'Investigació de la Sida Irsicaixa, dirigit per Bonaventura Clotet, ha detectat que aproximadament l'1% dels pacients infectats amb el virus del VIH no responen als medicaments perquè desenvolupen una variant molt més letal i fulminant del que és habitual. Clotet ha advertit que "amb els avenços farmacològics es té la sensació que la sida és una malaltia crònica que es tracta, però la realitat és que es pot morir en mesos. No cal ser frívol ni pensar que per viure a Europa es pot accedir a un tractament antiretroviral". Des de l'inici d'any s'han detectat a Catalunya quatre casos d'aquests.

Actualitzat
L'Irsicaixa ha elaborat un estudi a partir de dos casos concrets. Un és el d'un noi que va ingressar a un hospital de Ferrol amb una pneumònia i una infecció per càndides. Els metges van detectar que tenia el virus de la sida. El jove s'havia fet la prova tres mesos abans. L'avenç del virus va ser tan fulminant que als 25 dies va morir.

El segon cas és el d'una adolescent de 15 anys. La noia va ingressar a l'hospital de Can Ruti, a Badalona, amb febre, fongs a la boca, dolor al tòrax i una infecció per càndides. Els metges van determinar que tenia el VIH. La jove feia tres mesos que mantenia una relació amb un noi, que era qui li havia transmès el virus. Immediatament va ser ingressada a l'UCI i se li va administrar un tractament antiretroviral. Va poder salvar la vida.

Aquest any s'han detectat a Catalunya quatre casos d'aquest tipus que s'han pogut tractar a temps. Aproximadament l'1% dels infectats pel virus, és a dir, unes 1.000 persones a Espanya, haurien contret aquesta variant. Els investigadors han constatat que per desenvolupar aquesta soca més agressiva cal tenir també una predisposició genètica.
Anar al contingut