Imatge d'un carcinoma hepatocel·lular, el càncer de fetge més freqüent i el tercer més mortal de tots els existents (Foto: Wikipedia)

Investigadors catalans descobreixen una via per tractar el càncer de fetge més mortal

El possible medicament està basat en nanopartícules d'òxid de ceri

Josep Maria Camps ColletActualitzat

El carcinoma hepatocel·lular és el tercer tipus de càncer més mortal, i també és el càncer de fetge més freqüent.

El problema és que, un cop el tumor ha superat una certa magnitud i ja no es pot operar, els tractaments disponibles no el poden frenar.

Ara una recerca conjunta de l'IDIBAPS i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia, l'ICN2, ha trobat una possible nova via de tractament.


Òxid de ceri

És a través de nanopartícules d'òxid de ceri. El ceri és un metall tou de símbol Ce i número atòmic 58, que pertany al conjunt d'elements anomenats terres rares.

Utilitzades com a medicament, aquestes nanopartícules tenen moltes propietats antioxidants i antiinflamatòries que actuen contra les cèl·lules canceroses.


No és tòxic

Segons els investigadors, la recerca ha demostrat que el ceri no és tòxic, a diferència dels tractaments coneguts, basats en inhibidors de l'enzim tirosina-cinasa, que tenen importants efectes secundaris.

Aquesta recerca, liderada per Guillermo Fernández-Varo, l'han publicada aquest febrer a la revista Hepatology, i forma part dels esforços per trobar nous fàrmacs per tractar aquest tipus de càncer tan agressiu.

Els responsables de la recerca Guillermo Fernández‐Varo, Víctor Puntes, Wladimiro Jiménez i Meritxell Perramón (Foto: Hospital Clínic)

Provat en rates, fetges i cultius

Aquesta línia de recerca va començar fa 10 anys, i segons els seus autors ara ha provat l'eficàcia del tractament en tres medis diferents: rates, fetges humans i cultius cel·lulars.

En rates, se'ls va provocar un càncer de fetge i les dosis de nanopartícules que els van donar 16 setmanes després es van concentrar al fetge i a la melsa.

Com a resultat, les rates tractades amb 4 dosis durant 2 setmanes van viure el doble que les no tractades: 30 dies en comptes de 15.

Igual d'eficaç

També que el tractament amb les nanopartícules va ser igual d'eficaç que el millor tractament disponible fins ara contra aquest tipus de càncer.

En fetges humans descartats per a trasplantaments, la meitat de les nanopartícules es van quedar retingudes als teixits en només 30 minuts.

I en cultius de cèl·lules canceroses, en 24 hores va haver-hi una gran absorció de nanopartícules d'òxid de ceri.

Per tant, es concentra de manera molt preferent al fetge, i els seus efectes es mantenen durant llargs períodes de temps, a diferència dels tractaments coneguts fins ara.

Una investigadora de l'Hospital Clínic de Barcelona.
Una investigadora de l'Hospital Clínic de Barcelona.

Possible nou tractament

La conclusió de l'estudi és que aquestes nanopartícules poden servir de base a un nou tractament del carcinoma hepatocel·lular sense efectes secundaris.

Ara els seus responsables esperen que es pugui passar a les fases clíniques d'experimentació amb pacients reals per poder convertir les nanopartícules en un medicament.

Aquest càncer està relacionat, entre altres, amb les hepatitis B i C, l'alcoholisme i l'exposició a certes toxines.

 

ARXIVAT A:
Càncer
Anar al contingut