Barcelona

Investigadors catalans descobreixen un element clau per combatre la sida

Un equip d'investigadors internacionals, en què han participat científics catalans de l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, ha descobert un element clau en la infecció per aquest virus que permetria fer un important pas endavant en el desenvolupament d'una vacuna. Els investigadors han comprovat que les cèl·lules infectades pel virus de la sida generen proteïnes virals defectuoses capaces de provocar una resposta del sistema immunològic, cosa que al laboratori s'ha vist que pot bloquejar el cicle de la infecció.

Actualitzat
En un comunicat, l'obra social La Caixa assegura que la troballa caldrà tenir-la en compte a l'hora de desenvolupar una vacuna contra el VIH, "atès que les proteïnes defectuoses podrien tractar-se com a noves dianes terapèutiques". Els resultats de l'estudi, publicat al "Journal of Experimental Medicine", han analitzat informació genètica de més de 600 individus i de més de 500 variants del virus.

Fins ara, els treballs de recerca s'havien centrat majoritàriament a estudiar com el sistema immunitari interacciona amb les proteïnes "normals" del virus i se sabia que quan el VIH infecta una cèl·lula utilitza la seva maquinària per reproduir-se. En canvi, el nou estudi focalitza l'interès en les proteïnes que l'organisme genera per error i que s'ha descobert que són capaces de generar una resposta del sistema immunològic.

L'investigador d'IrsiCaixa Christian Brander ha coordinat un grup d'experts del centre amb científics de la Universitat Harvard, a Boston (EUA), de Microsoft Research i de la Colúmbia Britànica, al Canadà, amb la finalitat de buscar noves dianes contra el virus de la sida.

L'Institut de Recerca IrsiCaixa és un centre de referència internacional d'investigació sobre la sida que té com a objectiu contribuir a millorar els coneixements, la prevenció i els tractaments de la malaltia amb l'última finalitat d'eradicar l'epidèmia. Aquest centre es va constituir el 1995 com a fundació privada sense ànim de lucre per la Fundació La Caixa i el Departament de Salut de la Generalitat i es troba ubicat a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.
Anar al contingut