Castelldefels

Investigadors catalans creen unes pinces làser capaces d'atrapar partícules com les d'un virus

La nanotecnologia ha evolucionat molt en els últims anys. El feix de llum d'un raig làser ja permet actuar com una pinça que captura partícules d'entre 500 i 1.000 nanòmetres, és a dir, d'una mil·lèsima part d'un mil·límetre. No es podien atrapar partícules més petites perquè, per fer-ho, calia augmentar la potència del làser i aquesta potència hauria destruït la mateixa partícula. Aquest escull s'ha superat. Un grup d'investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques de la UPC (ICFO), ubicat a Castelldefels, ha aconseguit crear una nanopinça òptica capaç d'agafar partícules com les d'un virus.

Actualitzat
La tècnica consisteix a fer passar el raig làser pel forat d'una placa d'or i, amb la mateixa potència, manipular les partícules sense destruir-les com passava fins ara.

L'investigador de l'ICFO Romain Quidant ha assegurat que la previsió és introduir la nanopinça en un microxip que tingui aplicacions mèdiques. Gràcies a aquesta tecnologia, "podem realitzar, a partir d'una gota de sang, un reconeixement complet d'un pacient, detectar substàncies de dopatge o detectar marcadors cancerígens", ha explicat.

El descobriment s'ha publicat aquesta setmana a la revista "Nature Physics", una de les més prestigioses en l'àmbit científic internacional.


Anar al contingut