Salvador Illa, líder del PSC, en un míting després de les eleccions del 12 de maig (Europa Press/Alberto Paredes)

Investidura d'Illa: el calendari després del sí de les bases d'ERC

Sobre la investidura, que seria la setmana que ve, hi plana el retorn de Puigdemont, que ha assegurat que vol ser al Parlament

RedaccióActualitzat

Després del sí de la militància d'ERC aquest divendres a l'acord amb el PSC, Salvador Illa ja té els suports necessaris per ser investit nou president de la Generalitat. El PSC ha reunit la seva executiva aquest dissabte i Illa ja ha comunicat al president del Parlament que ja té els suports necessaris. Josep Rull farà, podria ser ja dilluns, la ronda de consultes amb tots els partits. Aquest és el possible calendari polític dels pròxims dies, fins al ple d'investidura d'Illa.

 

Dilluns, 5 d'agost: ronda de consultes

El president del Parlament es reunirà un per un amb tots els grups parlamentaris. La ronda de consultes es farà al despatx d'audiències, molt probablement dilluns que ve. Quan acabi, Rull proposarà el nom del candidat a la investidura i convocarà la Diputació Permanent, en principi, dimarts vinent.

La Diputació Permanent és l'òrgan que regeix el Parlament en períodes que no són hàbils, com el període comprès entre els dies 1 i 15 d'agost. Per aquest motiu, després de la ronda de consultes, no serà Rull qui decideixi la data del debat d'investidura, sinó que ho farà aquest òrgan que es reuneix a la sala de grups.
 

Dimarts, 6 d'agost: Diputació Permanent

L'endemà de la ronda de contactes entre Rull i els partits, i amb el nom del candidat a la investidura sobre la taula, la Diputació Permanent podria decidir dimarts el dia del ple per investir un nou president de la Generalitat, molt probablement dimecres, dia 7 d'agost.

La Diputació Permanent està formada per vuit diputats del PSC, sis de Junts, tres d'ERC, dos del PP, dos de Vox, un dels Comuns i un de la CUP, amb un total de 23 representants i la majoria situada en els 12 membres. Així n'hi hauria prou per fixar la data del ple amb els vots a favor dels tres partits que han acordat la investidura de Salvador Illa, socialistes, republicans i comuns.
 

Dimecres 7 d'agost: debat d'investidura

Només dos dies després de la ronda de contactes de Rull, i escurçant al màxim els terminis, l'hemicicle es podria reunir dimecres per celebrar el debat d'investidura.

Amb els 68 vots a favor del PSC, ERC i Comuns, Salvador Illa serà elegit nou president per majoria absoluta a la primera votació i podria prendre possessió del càrrec a finals de setmana.

Això, si no hi ha sorpreses. Per exemple, diputats d'Esquerra que trenquin la disciplina de vot o pels efectes de l'anunciat retorn de Carles Puigdemont que va dir que seria al ple d'investidura.
 


El retorn de Puigdemont

Carles Puigdemont ha assegurat reiteradament que vol ser al Parlament per assistir al ple a risc de ser detingut.

L'expresident insisteix que la seva intenció és aquesta, set anys després d'entrar per últim cop a l'hemicicle. Una situació sobre la qual impera el secretisme, però que ben segur que marcarà el debat d'investidura.

Després de la convocatòria del ple per part de la Diputació Permanent, Rull torna a tenir capacitat de decisió sobre els pròxims passos. Si finalment Puigdemont torna al Parlament i és detingut, el president del Parlament podria decidir ajornar o suspendre el ple.

Una situació similar a la que ja es va viure el 30 de gener del 2018, quan Roger Torrent --aleshores president del Parlament-- va ajornar sine die el ple d'investidura de Puigdemont, que finalment no es va acabar fent.
 

ERC no entrarà al govern, Comuns no ho descarta

Abans que Illa sigui investit president, les peces del taulell polític es continuen movent. Mentre que ERC ha descartat de totes totes entrar en un govern socialista, els Comuns no ho descarten.

En una entrevista aquest divendres a "El matí de Catalunya Ràdio", Jéssica Albiach ha explicat que aquesta decisió, a diferència de l'acord d'investidura, l'hauria de prendre la militància més endavant. Tot i això, abans de valorar aquesta situació la líder dels Comuns al Parlament ha assenyalat la necessitat de veure quin és el grau de compliment dels acords per part del PSC.

 

ARXIVAT A:
ERCPSCInvestiduraParlament de CatalunyaSalvador Illa
Anar al contingut