Alguns dels assistentes al 17è Simpòsium de la Fundació La Marató
17è Simpòsium de la Fundació La Marató
17è Simpòsium sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides

"Invertir en recerca sempre surt a compte. Cada euro a La Marató retorna multiplicat per infinit"

Ho ha declarat el doctor Joan X. Comella, director de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Vall d'Hebron, a la cloenda del 17è Simpòsium Fundació La Marató, sobre les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

Avui s'ha celebrat el 17è Simpòsium Fundació La Marató de TV3 i s'han fet públics els resultats de la recerca sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides impulsada amb els fons de La Marató 2010. 

Els 55 investigadors que han dut a terme els 30 projectes premiats s'han trobat a l'Institut d'Estudis Catalans per presentar els avenços assolits en el coneixement, tractament i pronòstic de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides. Uns avenços que es concreten en les noves teràpies i abordatges per regenerar els teixits danyats, recuperar les capacitats deteriorades o perdudes i millorar la qualitat de vida de les persones que han sofert aquestes lesions.

Els doctors Jaume Kulisevsky, director de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i Joan X. Comella, director de l'Hospital de la Vall d'Hebron, han moderat les quatre taules científiques realitzades durant el matí i han participat en una taula rodona conduïda per Albert Om, presentador de La Marató 2010. En aquesta taula, s'ha explicat el paper d'aquella edició del programa en l'impuls de la recerca biomèdica a Catalunya i el conjunt dels avenços exposats durant la jornada.

Els doctors Kulisevsky i Comella han qualificat d'"extraordinari" el conjunt de projectes presentats, per impacte científic i social i perquè cobreixen la totalitat del "panorama de la recerca de les lesions medul·lars i cerebrals adquirides; des de la bàsica, a la clínica, amb especial èmfasi en les teràpies de rehabilitació motriu i psicològica". En el camp de la recerca clínica, han destacat un projecte que ha dissenyat nous protocols per garantir la qualitat de les neurones generades a partir de cèl·lules mare. Entre els clínics, els moderadors han posat en relleu l'estudi que ha comprovat l'eficiència de la musicoteràpia en la recuperació de la parla en aquells pacients que l'han perduda després de patir un ictus. Alguns dels projectes han aportat conclusions que ja s'estan aplicant en la pràctica clínica i han propiciat la creació d'unitats especialitzades en hospitals, com la que controla la pèrdua de massa òssia en persones que han tingut una lesió medul·lar. 

La cloenda del 17è Simpòsium ha estat a càrrec de la vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i presidenta del Patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach; del director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu, i del president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros

Núria Llorach ha destacat el "rigor de la Fundació en la gestió dels donatius que els ciutadans confien a La Marató, en la mateixa línia de l'excel·lència que es demana als investigadors en la seva feina". Fent referència al 25è aniversari que La Marató celebra el 2016, la vicepresidenta de la CCMA ha declarat que "volem seguir sent el motor de la recerca a Catalunya perquè tenim una societat solidària i generosa". 

El director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut, Antoni Andreu, ha declarat que La Marató és una "fotografia dels valors ètics de la nostra societat: solidaritat, compromís amb el benestar i desenvolupament social com a pilars essencials de la projecció cap al futur". 

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha descrit les similituds entre l'IEC i La Marató de TV3 en "la dedicació a la recerca i la filosofia que entre tots podem fer grans coses". 

La jornada ha comptat amb la participació de la comunitat científica i també de ciutadans, membres d'associacions de malalts i voluntaris de La Marató que han volgut saber en què consisteixen els avenços promoguts per la solidaritat.

Consulteu les memòries finals dels 30 treballs sobre lesions medul·lars i cerebrals adquirides aquí

Anar al contingut