Una tromba d'aigua inunda cases i s'emporta cotxes al Montsià

Es demana a la població d'Alcanar i les altres zones afectades que no surti de casa ni baixi als aparcaments i que, si cal, pugi a les plantes superiors dels edificis

Actualitzat

La pluja torrencial que ha descarregat més de 250 litres d'aigua per metre quadrat ha provocat inundacions a Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. També ha afectat especialment les poblacions d'Ulldecona i Vinaròs.

Les conseqüències, cotxes arrossegats i carrers tallats i desbordats per les riuades d'aigua.


Així ha quedat la zona d'Alcanar, tal com mostren unes imatges difoses per Salvament Marítim:


El fort xàfec també ha inundat baixos i aparcaments.

A Alcanar s'han acumulat 78 litres per metre quadrat en només 30 minuts

Protecció Civil ha demanat a la ciutadania que no surti de casa a les zones afectades. El mateix han fet els responsables municipals. A Alcanar o la Ràpita, per exemple, la policia local ha hagut de tallar diversos carrers que estan intransitables.


Talls a les carreteres i circulació de trens interrompuda

La intensitat de les pluges també ha obligat a tallar l'N-340 entre Amposta i Alcanar, l'AP-7 d'Ulldecona a Tarragona, la TP-3318 a Ulldecona, la TV-3316 a Alcanar i carreteres més petites a les quals no es pot accedir. Tant l'AP-7 com la la TP-3318, però, ja s'han reobert al trànsit.

També s'ha interromput la circulació de trens entre l'Aldea i Tortosa. L'aturada afecta trens de l'R16 i el servei Llarga Distància del corredor mediterrani. Renfe ha habilitat dos autocars per portar fins a Vinaròs unes 200 persones afectades pel tall de circulació.


Les dificultats en la circulació es poden veure en aquest vídeo del "Telenotícies vespre":


Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha elevat el nivell d'alerta del pla d'inundacions per la intensitat de les pluges al Montsià i el Baix Ebre i les incidències per les inundacions. Alerta que la situació és crítica i pot empitjorar.

A Ulldecona, diversos veïns amb vehicles 4x4 han ajudat a desallotjar els treballadors del Polígon Industrial Valldepins.


A Vinaròs, els bombers han hagut de rescatar alguns conductors a qui els aiguats han deixat atrapats als vehicles.


Així baixava l'aigua al barranc del Triador del municipi del Baix Maestrat:

 

L'AP-7 està tallada d'Ulldecona a Tarragona (Bombers)

A més, ha recomanat evitar la mobilitat tant a peu com en vehicle a les zones afectades, no baixar a soterranis i aparcaments i pujar a les plantes superiors dels edificis. Es preveu que les pluges continuïn sent intenses en les pròximes hores.


Centenars de trucades a emergències

En un primer moment, 10.000 usuaris s'han quedat sense llum, una afectació que s'ha reduït en aquests moments a prop de 7.000 usuaris. La caiguda d'una línia elèctrica a Alcanar afecta 250 clients del municipi.

A les cinc de la tarda, els bombers havien rebut 358 avisos, 258 dels quals d'Alcanar. Fins a les sis, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 636 trucades, la immensa majoria (432) també des d'Alcanar. No s'ha notificat, però, cap desaparició.


Un dels punts d'Alcanar més afectats per les inundacions és el càmping Alfacs, on unes 70 persones estan confinades al bar i una dotzena de bungalous han quedat afectats, entre altres desperfectes.

 

També a Alcanar, la Creu Roja ha treballat durant la tarda per atendre diverses persones al pavelló municipal. Unes 50 persones hi havien de passar la nit, entre persones dels càmpings propers, gent que no pot accedir al seu domicili perquè les carreteres estan tallades o bé persones amb mobilitat reduïda, segons ha explicat a TV3 el coordinador del dipositiu de la Creu Roja, Paco Túnez.

La Creu Roja els ha ofert menjar bàsic, begudes calentes i llet perquè puguin passar la nit en les millors condicions possibles. Algunes de les persones van encara amb la roba que duien posada quan ha començat a ploure. La preparació del pavelló s'ha endarrerit perquè el camió que transporta llits, mantes i llençols s'ha trobat la carretera N-340 completament tallada.

Finalment, però, al pavelló només s'hi allotjaran una desena de persones i la majoria dels desallotjats passaran la nit en hotels.


Gran taca a la bocana del port d'Alcanar

Protecció Civil ha activat el pla especial d'emergències per contaminació accidental de les aigües marines en fase de prealerta per una gran taca a la bocana del port d'Alcanar.

Es desconeix quina substància conforma la taca, tot i que no fa olor d'hidrocarburs.

Salvament Marítim està posant barreres per contenir la taca dins del port.


Imatges impactants de les pluges

Diferents ciutadans han penjat imatges de l'aiguat a Twitter:


El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presidit la reunió del comitè tècnic de l'Inuncat.

Les pluges torrencials afecten la mateixa zona que ja va patir greus inundacions fa tres anys, l'octubre del 2018, per una llevantada que va provocar destrosses al Montsià, el Baix Ebre i el Baix Maestrat. Les pluges van inundar també camps i finques agrícoles.


Les pluges poden tornar a la nit

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, s'ha tractat d'un episodi molt excepcional, amb pluges torrencials que han acumulat 216,6 l/m2 a l'estació d'Alcanar, dels quals 77,7 l/m2 en 30 min i 4,0 l/m2 en 1 min. També s'han registrat 105,2 l/m2 als Alfacs, dels quals 51,5 l/m2 en 30 min i 4,4 l/m2 en 1 min.

En les pròximes hores, les pluges es poden desplaçar cap a altres zones, però de cara a la nit i matinada és probable que torni a ploure amb intensitat en aquestes comarques del sud de Catalunya.


L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer han informat que no hi ha afectacions importants a les seves lleres, ja que les inundacions afecten sobretot zones urbanes.

ARXIVAT A:
Inundacions Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut