Inundacions a Venècia: indignació per l'obra eterna dels dics que l'haurien de salvar
El nivell de l'aigua ha baixat a la plaça de Sant Marc (Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Inundacions a Venècia: indignació per l'obra eterna dels dics que l'haurien de salvar

El govern italià declara l'estat d'emergència per catàstrofe natural pels efectes de la pitjor inundació en l'últim mig segle

RedaccióActualitzat

Venècia continua pendent de les marees. De moment, aquest dijous el govern italià ha declarat l'estat d'emergència per catàstrofe natural pels efectes de la pitjor inundació en l'últim mig segle. L'estat d'emergència en aquesta ciutat patrimoni de la humanitat permetrà al govern de Giuseppe Conte destinar-hi mitjans excepcionals per intervenir-hi més ràpidament.

Conte ha explicat que en la primera fase de les ajudes s'indemnitzarà amb uns 5.000 euros els residents i amb una xifra que pot arribar als 20.000 euros qui tingui activitats comercials. I ha afegit que "qui hagi tingut danys més importants s'analitzarà amb calma i es faran estudis tècnics per poder indemnitzar-lo."

A les pròximes hores s'esperen encara pujades del nivell de l'aigua. Ara s'estan avaluant els danys. Tothom té la vista posada en el faraònic projecte de dics de contenció anomenat Moisès, iniciat el 2003 i que acumula retards a causa de diverses sospites de corrupció.

El primer ministre italià, Giuseppe Conte, ha assegurat que ja s'ha construït el 93% del projecte I que esperen tenir-lo acabat d'aquí un any i mig.

"Després de tanta despesa, després de tants escàndols i tanta polèmica, què podem fer? Si tenim en compte l'interès públic i la inversió realitzada, només podem prendre la decisió de completar l'obra de la manera més ràpida i efectiva possible."

 

El primer ministre, Conte, visitant la ciutat per un dels canals (EFE/Filippo Attili)


Una obra eterna per salvar Venècia

El Moisès consisteix en tres barreres mòbils que, un cop funcionin, s'aixecaran en cas que la marea faci augmentar el nivell del mar per sobre dels 110 centímetres. Aquest sistema permetrà aïllar la llacuna veneciana de l'Adriàtic en les seves tres sortides naturals.

La construcció d'aquests dics té un cost de 5.500 milions d'euros i ja hauria d'estar funcionant fa anys. Una gestió irregular del consorci encarregat de l'obra va fer que diferents membres de la societat es veiessin implicats en casos de corrucpió.

Pràcticament tots els dics han estat instal·lats però estan en fase experimental. Tal com ha confirmat el primer ministre, la seva inauguració està prevista per a finals del 2021.

Desfilada de turistes a la passarel·la sobre l'aigua a la plaça Sant Marc (Reuters/Flavio Lo Scalzo)​

Selfie sobre l'aigua (Reuters/Flavio Lo Scalzo)


Es manté l'alerta màxima

El nivell de l'aigua ha arribat a una alçada màxima de 187 centímetres, la segona més alta de la història. Almenys fins aquest divendres es mantindrà l'alerta màxima ja que es preveu que l'aigua pugui ser de metre i mig.

El fenomen, conegut com a "acqua alta", és habitual a la ciutat italiana, on les marees provoquen aquestes inundacions. Però la d'aquests dies és excepcional per la suma de causes, com ara la lluna plena, les baixes pressions, el fort vent -el "sirocco" o xaloc, del sud-est- i la pluja intensa.

 

 

 

 

 

 

El governador del Vèneto, Luca Zaia, qualifica la situació d'"apocalíptica". I avisa que el temps no ajudarà a resoldre el problema:

"Estem preocupats perquè les previsions no són bones i es parla de precipitacions de neu fins aquest divendres. Això vol dir que amb el vent de xaloc hi ha el risc que aquesta neu es desfaci, provoqui noves marees i torni a haver-hi inundacions."


L'interior d'algunes cases s'han convertit en autèntiques piscines, ha afirmat Luigi Brugnaro, alcalde de Venècia, que ha lamentat que aquests desastres, cada cop més freqüents, provoquin que la ciutat s'estigui despoblant.

La cripta de la basílica de Sant Marc, inundada (Reuters/Manuel Silvestri)

La ciutat dels canals, capital de la cultura, ha vist com algunes de les seves institucions més famoses han hagut de tancar momentàniament. És el cas de la Biennal de Venècia, que ha tingut desperfectes però que espera obrir les portes d'aquí uns dies per estrenar la temporada.

L'aigua ha penetrat a la mateixa basílica de Sant Marc, fins a la cripta, com també a les plantes inferiors del Palau Ducal i del Museu Correr.

Mentrestant, el turisme continua arribant de manera massiva a Venècia. Els visitants recorren la ciutat encara que sigui sobre les habituals plataformes de fusta que salven els carrers i les places plenes d'aigua.

Estampa típica de Venècia quan hi ha el fenomen conegut com a "acqua alta" (Reuters/Flavio Lo Scalzo)

Turistes passejant amb bosses de plàstic als peus per la plaça Sant Marc (Reuters/Manuel Silvestri)

ARXIVAT A:
Medi ambient
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut