janquim / internet

Internautes haitians relaten el terratrèmol a través de Twitter

El terratrèmol esfondra edificis, tomba les torres de comunicacions, bloqueja l'aeroport... però si queda algun enllaç que sobrevisqui i que accedeixi a internet, a l'altre costat hi ha persones disposades a fer servir les noves tecnologies per explicar què passa.

Actualitzat
Tot i la devastació que el terratrèmol ha provocat a Haití, internet s'ha mantingut com una escletxa de comunicació gràcies als satèl·lits i uns quants intenautes residents a l'illa que han pogut enviar missatges a través de Twitter. En aquest cas, les característiques de l'eina s'ajustaven a la situació: brevetat i immediatesa.

Hi ha hagut persones que han enviat missatges explicant des del lloc dels fets què ha passat, des de cadascuna de les rèpliques que hi ha hagut fins a la reacció dels ciutadans, que en alguns casos fugien espaordits i en d'altres s'agrupaven per entonar càntics religiosos al mig del carrer.

Gràcies a aquests "missatgers" s'ha pogut saber que quan tot semblava deixar de funcionar encara quedava l'opció de Skype i en quin moment s'ha restablert la connexió telefònica.

Desenes d'imatges

El periodisme també ha trobat una via per a la seva expressió. Diversos comptes de Twitter enllacen amb imatges de la catàstrofe (aquí i aquí, per exemple) que s'han penjat a llocs d'internet com ara Twitpic. Així, podem comprovar com han quedat el Palau Nacional i altres edificis, observar l'evacuació, percebre el drama de la gent atrapada entre les runes o les flames a la catedral de Port-au-Prince.

Com en altres situacions semblants, la xarxa també serveix per demanar donatius, ajuda i estendre campanyes de solidaritat, com la que proposa incloure, amb aquest codi, la bandera al blog o web.

La CNN monitoritza amb el mateix Twitter els missatges que s'emeten des de l'illa i, tot i que admet que no n'ha pogut comprovar la fiabilitat, els considera fonts rellevants sobre el terreny i, en conseqüència proporciona l'enllaç i el seguiment des del seu web, en una altra aposta del periodisme per comptar amb les persones que fan servir eines de comunicació personal.
Anar al contingut