Vist per a sentència el judici del procés amb una crida final dels acusats al diàleg
El judici s'ha acabat amb l'últim torn de paraula dels acusats (EFE)

International Trial Watch conclou que el judici del procés va vulnerar drets

RedaccióActualitzat

Informe d'International Trial Watch sobre la sentència del Suprem. Amb reconeguts juristes nacionals i internacionals, arriben a la conclusió que s'han vulnerat drets i principis com el de la llibertat d'expressió, ideològica, i el de lliure exercici de càrrec públic, entre altres.

L'informe es divideix en dues parts: vulneració de drets i vulneració a un judici amb garanties. En el primer apartat es detecten fins a 10 conculcacions del principi de legalitat penal i dels drets a la llibertat, a la llibertat d'expressió, a la llibertat ideològica, de reunió pacífica i del lliure exercici de càrrec públic representatiu.

En el cas del delicte de sedició, afirma que queda demostrat que no hi va haver ni alçament ni pertorbació de l'ordre públic i, que si hagués estat així, l'Estat podia haver-ho impedit amb mesures excepcionals, com l'estat de setge o emergència i, en canvi, no ho va fer. Destaca, a més, que ni Jordi Sànchez ni Jordi Cuixart poden ser condemnats per "en el lliure exercici de la seva llibertat de reunió, convocar una protesta contra determinades actuacions judicials".

Recorden, també, que convocar un referèndum no és delicte des del 2005. Tambe destaquen la figura de Carme Forcadell, presidenta del Parlament, que tenia inviolabilitat parlamentària i que va actuar per "preservar la institució".

En el segon apartat --vulneració a un judici amb garanties--, critiquen el tracte als testimonis. Acusen el president del tribunal, Manuel Marchena, de no haver-los tractat igual i de no haver pogut fer la pràctica de la prova durant el judici. Aseguren que es va vulnerar el dret de defensa.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut