Interior vincula grups anarquistes amb l'atac a la furgoneta de la Guàrdia Urbana

Entre els 13 detinguts pels aldarulls de dissabte a Barcelona hi hauria almenys set militants de grups anarquistes violents, segons els Mossos d'Esquadra

Roger RoviraActualitzat

El noi que intenta obrir la porta de la furgoneta de la Guàrdia Urbana que va acabar cremada i la noia que després hi llença un líquid inflamable, possiblement aiguarràs, són dos dels detinguts pels aldarulls d'aquest dissabte a qui els Mossos d'Esquadra consideren militants de grups anarquistes que han tingut una "conducta violenta".

Es tracta de vuit persones, cinc de les quals de nacionalitat italiana, una de nacionalitat francesa i una de nacionalitat espanyola, que fa temps que resideixen a Catalunya i que haurien participat en els aldarulls posteriors a les manifestacions en contra de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Així ho ha detallat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha remarcat el caràcter "heterogeni" dels grups que provoquen els aldarulls:

"Situaríem com un dels grups, malgrat que n'hi ha molts i heterogenis, un que ve de l'estranger. En concret, de les 14 detencions que hi va haver dissabte passat, set estarien en el marc del moviment anarquista, dels quals hi hauria cinc persones de nacionalitat italiana, una de francesa i una de catalana. Però el marc és heterogeni."

 

Un manifestant, a punt de llançar una tanca aquest dissabte al vespre a Barcelona
Un manifestant, a punt de llançar una tanca aquest dissabte al vespre a Barcelona (Reuters / Nacho Doce)

 

Aquests grups antisistema, segons els Mossos, actuen independentment de les reivindicacions de les protestes de caire pacífic. A més, se sumen a altres col·lectius violents i a d'altres persones que aprofiten la situació per saquejar comerços. L'heterogeneïtat d'aquests grups dificulta, segons ha apuntat Sàmper, una possible mediació prèvia dels Mossos.

La violència contra la policia ha estat recurrent durant tots els dies de disturbis. Els Mossos consideren que, les dues últimes setmanes, s'han vist accions violentes mai vistes fins ara, amb atacs directes a la policia al carrer. El conseller d'Interior va qualificar els aldarulls d'aquest dissabte de "violència inaudita i desbocada".

Anteriorment, arran de l'atac a la comissaria de Vic, el comissari en cap del cos, Joan Carles Molinero, va dir que no s'havia vist "un atac similar amb aquesta violència i agressivitat, i ganes de fer mal".

 

Aldarulls després de la manifestació d'aquest dissabte per demanar l'alliberament de Pablo Hasél
Aldarulls després de la manifestació d'aquest dissabte per demanar l'alliberament de Pablo Hasél (EFE / Alejandro García)

 

Presents en els registres a Canet i Mataró

Alguns dels detinguts han estat presents aquest dilluns en els escorcolls de naus ocupades a Canet de Mar i Mataró. Es tracta de cinc persones detingudes aquest dissabte, que han participat en els registres.

A les cases ocupades, els agents buscaven proves que reforcin els indicis que formarien part d'un grup criminal, a més de material utilitzat durant els aldarulls. "Són persones amb un alt nivell d'organització i, per tant, el que estem veient és al darrere d'ells quines organitzacions, grups o col·lectius hi pot haver", ha dit Joan Carles Molinero.

La policia catalana els atribueix un "alt nivell d'organització" a l'hora de cometre accions "agressives i violentes" i prendre mesures de seguretat i autoprotecció per tal d'evadir l'actuació policial.

Aquest dimarts, els vuit detinguts han passat a disposició judicial com a presumptes autors dels delictes de pertinença a grup criminal, temptativa d'homicidi, desordres públics i danys. El jutge ha dictat presó provisional comunicada i sense fiança per als 8 detinguts.

Els Mossos d'Esquadra mantenen la investigació oberta i "no descarten" més detencions.

La nau de Mataró escorcollada aquest dilluns, on hi viurien detinguts pels aldarulls de dissabte
La nau de Mataró escorcollada aquest dilluns, on hi viurien detinguts pels aldarulls de dissabte (ACN / Jordi Pujolar)

 

La investigació dels Mossos sobre persones que suposadament haurien participat en actes vandàlics i saquejos a botigues els ha portat fins a aquests locals ocupats del Maresme. Els Mossos també buscaven roba o altres elements de persones enregistrades durant els aldarulls i que no s'han detingut.

Els 13 detinguts pels aldarulls de dissabte han passat a disposició judicial. En total, els Mossos han detingut 137 persones presumptament relacionades amb els incidents en les protestes per demanar l'alliberament de Hasél. De tots els que han passat a disposició judicial, un està en presó preventiva.
 

 

ARXIVAT A:
Pablo HasélMiquel SàmperPolicial
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut