Barcelona

Interior regularà amb detall l'ús del "kubotan" per part dels Mossos

El Departament d'Interior ha respost a la polèmica desfermada per la utilització, per part dels Mossos d'Esquadra, del punxó de defensa "kubotan". Interior assegura que controlarà l'ús d'aquest estri, que només tenen una vintena d'agents i del qual, fins a la manifestació d'okupes d'aquest cap de setmana a Barcelona, es desconeixia l'existència. Els Mossos reconeixen que ara no apareix en el seu reglament d'armes perquè no el consideren com a tal. Ells el defineixen com una eina i en defensen l'ús. L'actuació del Mossos el cap de setmana va ser, segons diversos col·lectius, excessivament repressiva.

Actualitzat
Als 12.000 Mossos d'Esquadra que hi ha a Catalunya no se'ls ha subministrat el "kubotan" perquè no figura en la dotació del cos. Segons ha explicat al programa "Els matins" de TV3 el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, només una vintena d'agents de la brigada mòbil han estat entrenats per utilitzar aquest estri per defensar-se o reduir un individu. Si bé el reglament de la policia autonòmica no prohibeix explícitament el "kubotan", tampoc n'estipula l'ús. La policia catalana insisteix que el "kubotan" no és una arma, ja que té una punxa comparable a la d'un bolígraf, i que el seu reglament permet l'ús d'aquest estri. Ara es vol corregir aquest buit, segons ha anunciat Joan Delort, tant per la tranquil·litat dels ciutadans com del mateix cos policial.

Un dels Mossos que portava el "kubotan" en la manifestació de dissabte a Barcelona va ser el que va rebre un cop de puny que li va trencar el nas. El presumpte agressor, que va ser detingut la matinada de diumenge, ha passat a disposició judicial.

Una trentena de persones i entitats vinculades a la defensa dels drets humans han impulsat un manifest que condemna l'excessiva repressió dels Mossos en la mobilització del cap de setmana i que qualifica l'ús de punxons de "provocador". Els firmants del document reclamen l'obertura d'una investigació.
Anar al contingut