Barcelona

Interior reformarà el Pla Neucat per poder donar instruccions a les companyies de telefonia i electricitat

Avui fa un mes de la nevada que va col·lapsar bona part de les comarques de Girona, i trenta dies després només s'ha pogut arranjar una petita part dels danys en infraestructures i boscos que va provocar el temporal. Coincidint amb aquesta data, el conseller d'Interior, Joan Saura, compareix al Parlament per parlar de la gestió durant la nevada. Saura ha anunciat una remodelació a fons del Pla especial d'emergències per nevades, el Neucat, per dotar-lo de més capacitat per incidir en les companyies responsables de serveis bàsics, com la telefonia i l'electricitat, i poder dictar-los instruccions. A les quatre d'aquesta tarda compareixerà el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Actualitzat
Els consellers d'Interior, Joan Saura, i el d'Infraestructures i Obres Públiques, Joaquim Nadal, compareixen al Parlament per donar explicacions sobre la gestió de les seves conselleries durant la nevada de fa un mes.

Tots dos ho fan a petició pròpia, encara que la compareixença de Saura també l'havien demanat tots els partits de l'oposició, que l'acusen de falta de previsió.

Interior reformarà el Neucat

Durant la seva compareixença, Joan Saura ha defensat la gestió del seu departament, encara que ha admès que l'experiència li ha permès comprovar que s'ha de reformar el Neucat i millorar la informació i la comunicació amb els ajuntaments i els ciutadans.

El conseller ha recordat que el Neucat, que va ser creat després de la gran nevada de l'any 2001, se centrava fins ara especialment en el trànsit viari i es fonamentava en la "confiança" en la responsabilitat dels titulars dels serveis bàsics, com l'electricitat i la telefonia.

Saura ha indicat que, després de l'episodi del 8 de març, que va deixar sense llum i telèfon milers de persones durant més d'una setmana, aquesta confiança s'ha demostrat insuficient, i per això considera necessari disposar d'un "control molt més directe", tant del coneixement de la vulnerabilitat de les infraestructures com de les actuacions de reparació i d'informació al ciutadà.

Nadal, aquesta tarda

Joaquim Nadal compareixerà a partir de les quatre de la tarda davant la Comissió de Política Territorial. També han demanat que comparegui pels mateixos motius el conseller d'Economia, Antoni Castells, però en aquest cas encara no se n'ha fixat la data.

Restes vegetals pendents de recollir

Un més després de la gran nevada encara hi ha molta feina per fer. L'Ajuntament de Calonge ha destinat un solar municipal del parc d'activitats econòmiques de la població perquè els veïns i les empreses del municipi hi puguin portar les restes vegetals que retirin de les seves finques.

El servei és gratuït i estarà operatiu fins al 30 d'abril. Una empresa especialitzada transformarà la fusta en biomassa. En tres setmanes, l'Ajuntament ha recollit més d'un miler de metres cúbics de restes vegetals, i segurament aquesta xifra es duplicarà els dies vinents, segons ha pronosticat la regidora de Medi Ambient, Maite Pellicer.

D'altra banda, l'Ajuntament de Palamós ha convocat per aquest dissabte una neteja popular a la vall de Bell-lloc i dissabte de la setmana que ve a l'espai protegit el Castell. L'objectiu és deixar nets els camins i els corriols.

Més de 400 reclamacions de comerços

Les cambres de comerç del Baix Empordà han rebut en un parell de setmanes més de 400 reclamacions. Més d'un centenar són de la cambra de Palamós, i la resta, de la cambra de Sant Feliu. Cal afegir que la majoria de les reclamacions que han rebut estan relacionades amb el que les empreses van deixar de facturar durant els dies de la gran apagada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut