Els tres polissons, a la pala de timó del petroler Alithini II quan van arribar a les Canàries (EFE / Salvament Marítim)
Els tres polissons, a la pala de timó del petroler Alithini II quan van arribar a les Canàries (EFE / Salvament Marítim)

Interior rectifica i estudiarà l'asil dels migrants rescatats a la pala de timó d'un petroler

Tot i que en un primer moment ho havia denegat, el Ministeri admet ara a tràmit la sol·licitud d'asil de dos dels tres ciutadans nigerians que van arribar a les Canàries

Redacció / Agències

El Ministeri de l'Interior finalment admetrà a tràmit la sol·licitud d'asil a dos dels tres ciutadans nigerians que van arribar dilluns de la setmana passada al port de Las Palmas de Gran Canaria damunt de la pala de timó d'un petroler.

El Ministeri ha comunicat aquest dilluns a la nit a la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) que reconsidera la decisió després d'haver denegat en primera instància l'asil a tots tres.

De moment, el canvi de criteri afecta els dos polissons que tenen l'expedient més avançat. Pel que fa al tercer, el reexamen de la petició es farà en els pròxims dies.

L'ONG Caminando Fronteras i el Secretariat Diocesà de Migracions del Bisbat de les Canàries, els dos organismes que ofereixen assessorament jurídic als migrants, esperen obtenir una admissió en els mateixos termes que els altres dos.

El petroler Alithini II al port de Las Palmas de Gran Canària
El petroler Alithini II al port de Las Palmas de Gran Canaria (EFE / Elvira Urquijo A.)

Xarxa d'acollida humanitària

Des de les dependències policials, els dos migrants passaran a una xarxa d'acollida humanitària.

En un primer moment, Espanya va denegar l'asil als tres migrants, que van arribar a les Canàries amb el vaixell petroler Alithini II, que va viatjar durant onze dies per l'Atlàntic des que va sortir de Nigèria.

Aleshores, el govern espanyol considerava que cap d'ells responia al perfil previst en la legislació sobre protecció internacional. L'executiu, però, ja va avisar que la resposta no era definitiva.

El patró del Salvamar Nunki mostra la foto que va fer als tres migrants i que ha fet la volta al món
El patró del Salvamar Nunki mostra la foto que va fer als tres migrants i que ha fet la volta al món (EFE / Salvament Marítim)

Acnur demana una acollida humanitària

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) ja suggeria obrir la via d'una acollida per raons humanitàries, almenys per a un d'ells, al·legant vulnerabilitat i estat de salut.

En els informes de les demandes d'asil, ACNUR admet que no es tracta de candidats a l'asil en sentit estricte, però recomana valorar una acollida humanitària al polissó que va demanar asil a l'hospital.

Els advocats de Caminando Fronteras i del Secretariat Diocesà de Migracions subratllen que el jove presenta "un esgotament emocional extrem" i que va haver de comparèixer davant la policia per defensar la demanda d'asil quan tot just feia un dia i mig que havia rebut l'alta mèdica.

Un estat europeu s'ha ofert per acollir-los

Tant CEAR com Caminando Fronteras asseguren que cap dels tres es coneixia abans de començar el viatge, que no hi ha cap relació de parentesc entre ells i que expliquen que van enfilar-se al petroler al port de Lagos sense saber on anava ni quants dies duraria el viatge.

L'ONG i el bisbat canari també volen fer valer una altra qüestió: hi ha un estat europeu que formalment s'ha ofert a acollir per raons humanitàries tots tres homes, la història dels quals ha fet la volta al món.

 

ARXIVAT A:
MigracionsLes Canàries
Anar al contingut