Dos agents rurals informen uns treballadors sobre les restriccions al medi natural (ACN/Marta Lluvich)
Dos agents rurals informen uns treballadors sobre les restriccions al medi natural (ACN/Marta Lluvich)

Es prorroguen a 82 municipis les restriccions pel risc d'incendis fins dimecres

Interior manté la suspensió d'acampades i rutes de lleure juvenil a la natura i la restricció de treballs agrícoles en aquestes poblacions

RedaccióActualitzat

Les restriccions al medi natural davant l'elevat risc d'incendis es prorroguen fins a la mitjanit d'aquest dimecres. Es manté activada la fase d'alerta del pla especial d'emergències i també es prorroga la suspensió de les acampades i rutes de lleure juvenil, a més de les activitats esportives al medi natural.

Els casals de vacances, colònies i estades esportives hauran de continuar limitant les activitats a l'entorn immediat de les cases on es dorm.

Es mantenen restriccions d'accés als massissos de l'Albera, el Montgrí, el Montsant i el Parc Natural del Cap de Creus.

La pròrroga afecta ara un terç dels municipis afectats inicialment, quan va començar l'onada de calor. Són a les comarques de l'Alt Emprodà i el Baix Empordà, el Gironès, el Priorat, Ribera d'Ebre, el Segrià i la Terra Alta. A la resta de país es recomana seguir les mateixes indicacions.

S'ha passat de 333 municipis amb restriccions a 82. Els pots consultar en aquest mapa:

 

 

És una decisió que ha pres aquest dilluns el comitè tècnic del Pla Infocat de Protecció Civil, que recorda que "tot i que les condicions meteorològiques han millorat respecte de dies anteriors, la vegetació està molt castigada per la calor i la sequera". A més, s'hi afegeix "l'entrada de vent als dos extrems de Catalunya que agreujarà el risc d'incendi forestal".

La Tramuntana al nord i el Mestral al sud amb vents de 30 a 40 quilòmetres per hora fan que un incendi en aquestes condicions tindrien una capacitat de propagació molt més ràpida i podria dificultar l'extinció.

En els municipis afectats per les restriccions se suspèn l'activitat agrícola amb maquinària de 10 del matí a 8 del vespre. En aquest horari també es limita la circulació dins del bosc del transport de productes forestals i se suspenen obres a la xarxa interurbana. Així mateix, es limita la circulació motoritzada al medi natural, excepte residents i activitats inajornables.


Acaba l'onada de calor però continua el risc d'incendi

El Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per acabada l'onada de calor. Aquest dilluns les temperatures poden arribar fins a 36 o 38 graus a Ponent amb una humitat molt baixa, però s'espera que a la nit els valors es normalitzin.

Els Bombers mantenen el dispositiu de reforç que es va desplegar per fer front a l'onada de calor i l'estratègia d'evitar incendis simultanis. Per això, es preveuen atacs inicials contundents per terra i aire en cada un dels incendis que es puguin produir.

Des del començament de l'onada de calor hi ha hagut 112 incendis de vegetació: 41 forestals, 39 agrícoles i 32 de matoll.

Encara s'estan remullant els incendis de Santa Coloma de Queralt, del 24 de juliol, i el de la Pobla de Massaluca, del 12 d'agost. No es poden considerar extingits per la sequera, les altes temperatures, la baixa humitat i el vent que bufa.

Protecció Civil demana a la població no abaixar la guàrdia i mantenir la prudència per minimitzar el risc d'incendi forestal.

 

ARXIVAT A:
Incendis
Anar al contingut