Barcelona

Interior prepara un protocol per evitar els matrimonis forçats

Els matrimonis forçats són una realitat a Catalunya i, en algunes ocasions, hi ha fins i tot menors implicades. A partir d'algunes denúncies i de l'absentisme escolar, el Departament d'Interior n'ha detectat alguns casos. Per evitar aquesta pràctica, la Generalitat està elaborant un protocol d'actuació que inclouria mesures de caràcter pedagògic i, si s'escau, també actuacions policials en casos de pares que obliguin les seves filles. Estarà enllestit a principis de l'any que ve.

Actualitzat
Alguns pares envien des de Catalunya les seves filles als seus països d'origen per casar-les, sobretot al Marroc. En moltes ocasions es tracta de nenes o adolescents. La llei no castiga aquest tipus de pràctiques perquè no estan tipificades com a delicte.

La directora del Programa de Seguretat contra la Violència Masclista, Alba García, ha explicat, en declaracions a Catalunya Ràdio, que s'intentarà detectar a temps aquesta pràctica per evitar-la, si cal, policialment. Cal fer també una tasca educativa. Cal "parlar amb les entitats i els centres educatius". S'ha d'actuar en "dues dimensions: la preventiva i de sensibilització i la purament policial" quan hi hagi una menor implicada.

Malgrat que hi ha un buit en el codi penal, segons Alba García, als pares que casen per força les filles se'ls podria acusar d'altres fets il·lícits.
Anar al contingut