Madrid

Interior inicia el trasllat de sis presos independentistes a Lledoners i Puig de les Basses

Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart aniran a la presó de Sant Joan de Vilatorrada, i Forcadell i Bassa, a la de Figueres, mentre continua pendent el trasllat de Forn, Rull i Turull

RedaccióActualitzat

L'acostament a Catalunya de sis dels dirigents independentistes empresonats és imminent. El Ministeri de l'Interior activarà aquest dimarts a primera hora el trasllat d'aquests presos, i l'ingrés als penals catalans serà dimecres o dijous.

L'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller Raül Romeva, l'expresident de l'ANC i actual president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, aniran a la presó de Lledoners, al Bages, mentre que l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa ingressaran al centre penitenciari Puig de les Basses, a Figueres.

Els altres tres polítics independentistes empresonats per ordre del jutge Llarena, Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, estan pendents que el magistrat respongui a la petició d'informació que Institucions Penitenciàries ja li ha fet arribar aquest dilluns per saber si té diligències pendents o bé si -com en la resta de casos- no s'oposa a l'acostament.

Les primeres informacions situaven Joaquim Forn com un dels empresonats de qui ja es preparava el trasllat, però continua pendent de l'autorització.

L'ingrés podria ser dimecres o dijous

El procés s'ha iniciat aquest dilluns, però el trasllat no es començarà a fer efectiu fins aquest dimarts al matí. "Entenem que durarà diversos dies", han apuntat fonts pròximes al govern espanyol. De fet, l'ingrés a les presons catalanes podria ser dimecres o dijous, segons ha informat en un comunicat la secretaria d'Institucions Penitenciàries.
 


Aquests sis presos són a Estremera (Junqueras i Romeva), Alcalá-Meco (Forcadell i Bassa) i Soto del Real (Sànchez i Cuixart). Primer els agruparan en una presó madrilenya, un tràmit que se sol fer al penal de Valdemoro.

En un trasllat ordinari, habitualment la Guàrdia Civil trasllada els presos fins a Brians 2, fent nit a la presó de Zuera, a Saragossa. Com que Catalunya té les competències de presons, són els Mossos d'Esquadra els encarregats de distribuir els reclusos fins a les presons de destinació.

En el cas dels presos independentistes, el Ministeri de l'Interior no ha donat detalls de com serà el trasllat ni de si es farà seguint el procediment ordinari o no.

Lledoners i Puig de les Basses, a Figueres, serien els centres penitenciaris on els agruparien d'entrada per al trasllat a Catalunya. Això no vol dir, però, que després que no s'atengui la petició del centre més pròxim a les llars que van fer els processats.

A priori, Junqueras i Cuixart van demanar que se'ls portés a Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires; Bassa, a la presó de Puig de les Basses, a Figueres; Forcadell, a Wad-Ras a Barcelona, i Romeva, a una presó de la demarcació de Barcelona.

Tots nou estan en presó preventiva en el marc de la causa oberta per rebel·lió.
 


La consellera de Justícia, Ester Capella, ha destacat a TV3 que l'acostament és una obligació legal:

"El trasllat és una obligació legal i no una concessió. La pregunta que ens hem de fer és si el privilegi és estar en un centre penitenciari. Teníem dues opcions: que continuessin a Madrid o que vinguessin a prop de casa. I és evident que estar a prop de casa és millor que a Madrid. Però els voldríem a casa i lliures."

Sobre un eventual reforç de la seguretat, Capella ha afirmat que les presons on aniran "compleixen totes les garanties per a tots els presos".

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ja va confirmar divendres passat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que els nou presos independentistes tancats en presons madrilenyes serien traslladats, pròximament, a presons catalanes. "El trasllat ja està obert", va declarar.

El Ministeri de l'Interior ja va confirmar dijous passat a TV3 que havien iniciat els tràmits per al trasllat dels polítics presos a Catalunya un cop el jutge Llarena els havia comunicat que no tenia pendents més diligències.

Les presons de destinació


La presó de Lledoners està situada al costat de la carretera que enllaça Manresa i Solsona, a 80 quilòmetres de Barcelona. Es va inaugurar el 2008 -és la més moderna de Catalunya- i té capacitat per a 929 interns, tots homes. En l'actualitat n'hi ha 684.

Una de les particularitats d'aquesta presó és que hi ha fórmules de participació dels interns en la vida quotidiana. A través de comissions, poden fer propostes d'iniciatives solidàries, mediació de conflictes o monitoratge esportiu, que s'executen amb els professionals de la presó, en cas que tirin endavant.


Pel que fa a Puig de les Basses, està situada a Figueres i es va inaugurar el 2014. Té capacitat per a 922 persones, i ara per ara hi ha 734 interns. Està destinada a adults, joves i dones. Al mòdul de dones ara hi ha 35 internes.

Els presos independentistes podran veure les famílies i amics el mateix nombre d'hores que fins ara: 40 minuts a la setmana.

Els que tinguin fills menors de 10 anys poden fer comunicacions amb els nens i un adult acompanyant. En aquest cas, són 90 minuts al mes. Fins ara, en feien una de 3 hores al trimestre.

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasCarme ForcadellDolors BassaRaül RomevaJordi CuixartJordi SànchezJoaquim FornJordi TurullJosep RullProcés catalàGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut