La Policia Nacional custodia migrants magrebins que van arribar en patera a Almeria
La Policia Nacional custodia migrants magrebins que van arribar en patera a Almeria

Interior ordena reobrir els CIE després de sis mesos inactius per la pandèmia

L'ordre ja està donada i instal·lacions d'internament d'estrangers com les de la Zona Franca tornaran a funcionar "els pròxims dies"

RedaccióActualitzat

Els controvertits CIE, centres d'internament d'estrangers, com el de la Zona Franca de Barcelona, es preparen per reobrir després d'estar inutilitzats des de fa sis mesos.

Segons fonts d'Interior consultades per TV3, l'ordre "ja està donada" i la reobertura serà "els pròxims dies". En qualsevol cas, dependrà de l'organització logística de cada centre. 

 

Quan es va decretar l'estat d'alarma, el 14 de març, aquests centre es van començar a tancar per la pandèmia i el consegüent tancament de fronteres, que feia inviables les deportacions dels migrants. 

El procés va culminar el 6 de maig, dia en què ja no quedava cap intern ingressat en aquestes instal·lacions, denunciades per vulneració de drets humans

La Policia Nacional ha ordenat la reobertura dels CIE tant de la península com de les Canàries des del 23 de setembre. Ho ordena en un ofici de la Secretaria General de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres. El text parla de la "represa de l'activitat operativa" d'aquests centres d'internament i insta la Unitat Central de Repatriacions a fer les "gestions oportunes amb els consolats dels països d'origen per poder materialitzar les expulsions". 

 

La Policia Nacional custodia migrants magrebins que van arribar en patera a Almeria (EFE/Carlos Barba)

 

Segons la llei, l'internament pot durar 60 dies com a màxim. Si en aquest termini no s'ha retornat els migrants al país d'origen, han de quedar en llibertat. 

En el cas de les Canàries, el delegat del govern espanyol a les illes ha confirmat que "'s'estan organitzant els torns de feina" per posar els centres un altre cop en funcionament. El de Tenerife té capacitat per a 238 persones i el de Gran Canària, per a 112. 

Espanya té convenis internacionals de devolució de migrants sense papers al Marroc, Mauritània i el Senegal. En el cas de Mauritània, accepten no només persones de nacionalitat mauritana, sinó qualsevol que hagi entrat de forma il·legal a Espanya si es té constància que va sortir de la costa mauritana o va travessar el territori del país durant el periple. 

 

Degoteig de migrants en patera a les Balears

Mentre es treballa per reobrir els CIE, no s'atura l'arribada de migrants a les Illes.

A les Balears, aquests dies han vist com n'hi arribaven més que mai en una setmana i, per primer cop, entre els ocupants de les petites embarcacions, de cinc metres d'eslora, hi havia una mare amb un nadó

 

 

Segons la delegació del govern, el 99% dels que han arribat provenen d'Algèria. Des de la costa algeriana fins a Mallorca hi ha una distància aproximada d'unes dues-centes milles, i es calcula que per arribar-hi necessiten tot un dia de navegació.

La majoria dels que han arribat l'última setmana són homes d'entre vint i quaranta anys, però també hi havia tres dones i cinc menors.

Les barques han arribat a indrets diversos del migjorn i el llevant de Mallorca i també a Formentera. A falta de CIE, s'ha habilitat un espai al port de Palma que fa les funcions de centre d'internament. 

I a les Canàries, segons el Ministeri de l'Interior, fins al 15 de setembre han arribat 5.121 migrants en 190 embarcacions, sis vegades més que en el mateix període del 2019, quan n'hi van arribar 836. La matinada d'aquest 24 de setembre, han arribat 128 persones més a les Canàries. 

 

 

 


 


 

ARXIVAT A:
MigracionsIlles Balears
Anar al contingut