Martínez ha afirmat que es van utilitzar 145 pilotes de goma com a element dissuasiu. (Foto: EFE)
Martínez ha afirmat que es van utilitzar 145 pilotes de goma com a element dissuasiu. (Foto: EFE)
Madrid

Interior nega que les pilotes de goma causessin danys als immigrants de Ceuta

El secretari d'Estat de Seguretat ha comparegut al Congrés en comissió i ha atribuït la mort de 15 persones a Ceuta al cansament i a un mal càlcul en la profunditat de l'aigua. Francisco Martínez ha explicat que es van disparar 145 pilotes de goma, però amb efecte dissuasiu i sense que causessin danys a ningú.

RedaccióActualitzat

El secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha comparegut aquest dimecres a la Comissió d'interior del Congrés per informar de la mort de 15 immigrants a l'intentar arribar a la platja d'El Tarajal, a Ceuta. Ha tornat a defensar l'actuació de la policia espanyola i ha assegurat que davant dels agents ningú no es va ofegar perquè els immigrants van morir en aigües marroquines.

A la sessió, s'han reproduït vídeos de les càmeres de la tanca fronterera -que ja s'havien penjat al web d'Interior-  i àudios de les converses entre els agents i el centre de control la matinada que van passat el fets. Formen part d'un total de 96 converses enregistrades des que els agents van advertir de l'arribada d'immigrants a la tanca fins les primeres feines de rescat. Aquesta documentació ja s'ha entregat a la jutgessa de Ceuta que porta el cas.

En una d'aquestes gravacions, els agents adverteixen que hi ha immigrants nedant i demanen instruccions. Aquest ha estat un dels diàlegs que s'han reproduït:

- Agents: "Els agafem?"
- Centre de control: "No ho sé. Almenys reteniu-los i que no segueixin avançant, que van cap a Ceuta."
- Agents: "És impossible. Han passat per darrere nostre i o els agafàvem o els deixàvem avançar."

Martínez ha fet un repàs cronològic del que va succeir la matinada del 6 de febrer amb mapes i gràfics. Ha repassat des de l'arribada d'uns 200 immigrants al pas fronterer de Buitz, fins la devolució al Marroc d'aquells estrangers que van aconseguir arribar a territori espanyol.

"Aquest to d'alarma" alertant "que hi ha immigrants que s'ofeguen no hi és, no l'han sentit perquè davant la Guàrdia Civil no hi havia ningú que s'estigués ofegant. Van morir en aigües marroquines. Tampoc no hem escoltat un ordre del tipus 'que no entri ningú', un ordre que no es va donar", ha explicat el número dos del Ministeri de l'Interior.

La Guàrdia Civil "va fer el seguiment de tots els que nedaven cap a la costa" i "cap d'ells va córrer risc d'ofegar-se". "Cap va morir en aigües espanyoles."

Segons ha concretat Martínez, 56 policies van participar a l'operatiu. Es van disparar "145 pilotes de goma i cartutxos de protecció i cinc pots d'ocultació". Aquests, segons el secretari, "són innocus i tenen únicament efectes dissuasius".

Martínez ha reconegut que la informació disponible el porta a concloure que "l'excitació dels primers moments" per haver aconseguit l'objectiu d'arribar a la platja, el "cansament" després dels enfrontaments amb les forces marroquines, "que els van tirar pedres" o la "falta de càlcul" de la profunditat de l'aigua van poder tenir a veure amb les morts.

Dels immigrants que van aconseguir arribar a la platja de Ceuta, un total de 23 "van ser rebutjats a la frontera i entregats a les forces marroquines, que els estaven reclamant. Van arribar il·lesos malgrat l'ús de pilotes de goma i gasos lacrimògens dels agents espanyols.

Anar al contingut