Barcelona

Interior desmenteix "El Periódico" i diu que va rebre un avís que Madrid va desestimar

Forn i Trapero asseguren que l'avís rebut sobre la Rambla "no té res a veure amb l'atemptat"

RedaccióActualitzat

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, han comparegut en roda de premsa i han desmentit haver rebut un avís de la CIA sobre un possible atemptat a la Rambla: "Neguem relació directa amb la CIA, ja ho hem dit per activa i per passiva".

Amb tot, el conseller ha reconegut, que entre els diversos avisos que els arriben en van rebre un "d'altres fonts" que alertava "d'un possible atemptat en punts com la Rambla a l'estiu". Segons Forn, aquest avís es va tractar com tots els altres i el van contrastar i valorar. Després d'això li van donar "molt baixa credibilitat".

Segons ha assegurat, el departament ho va comunicar al govern de l'estat dies després, i aquest "no va donar veracitat a l'amenaça". Forn, a més, a especificat que "en cap de les meses d'avaluació antiterrorista de l'estat en les que hem estat presents, el 25 de maig o el 8 de juny, va ser present aquesta amenaça, no es va parlar ni comentar. Tampoc a la junta de seguretat que es va fer al juliol".

Trapero també ha assegurat que es van contrastar l'avís amb l'estat i que li van donar baixa credibilitat com s'ha fet en d'altres casos:

"De partits de futbol, de concerts, de centres de culte.... de desenes de llocs. En els últims dos anys n'hem rebut de desenes de llocs. Aquestes informacions es contrasten. En concret es va fer amb l'estat. Una vegada fet aquest contrast entenem que la fiabilitat és molt baixa com ha passat en altres casos".

Forn denuncia una "campanya de desprestigi i intoxicació"

El conseller ha qualificat d'irresponsable traslladar a la ciutadania un problema que, segons ell, no existeix:

"La hipòtesi que alguns volen llençar que hi havia una informació, que aquesta informació si s'hagués tractat adequadament hagués evitat aquests atemptats és absolutament falsa, no només perquè ho vam contrastar amb la nostra informació sinó pel propi estat que ens confirma en una reunió recent que no té res a veure l'atemptat del 17A amb les informacions prèvies del mes de maig".

En referència concreta a la portada de "El Periódico" que reprodueix un suposat avís de la CIA, Forn ha dit que és un "muntatge":

"El document és un muntatge que el mateix director de diari reconeix que ha estat fabricat a través de diverses informacions que li han arribat. Per  nosaltres és un fet molt greu".

El director del diari, Enric Hernández, ha justificat en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio" que la nota és una reproducció de la informació que els ha arribat xifrada i que provindria del centre nacional antiterrorista dels EUA, que hauria estat informat per la CIA:

"Aquestes comunicacions s'han produït per via digital i xifrada. Reproduïm el text."

El Major Trapero no ha volgut revelar la font de l'avís rebut pels Mossos i ha respost que "ni venia de la CIA ni del centre nacional antiterrorista dels EUA, que és a qui apunta en última instància després de rectificar el diari "El Periódico"".

Després de la sèrie de tuits publicats per l'organització Wikileaks on sospitaven que el document publicat pel diari era fals, aquest migdia, Julian Assange, el seu editor, ha fet una piulada on assegura que Hernández hauria de dimitir per un intent d'enganyar l'opinió pública. 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut