Interior continua deportant 15 menors cada dia tot i les veus que demanen aturar-ho

Amnistia Internacional i el Consell de l'advocacia exigeixen que es parin les repatriacions

Sònia Calvó Carrió/Elisenda Rovira OlivéActualitzat

Un dia més, 15 menors marroquins més han estat deportats des de Ceuta al seu país d'origen. Ja són gairebé una cinquantena des de divendres, en una operació qualificada d'"il·legal"

Els joves han estat traslladats des del poliesportiu de Santa Amelia fins a la frontera del Tarajal. Els porten cap a la ciutat de Tetuan, al Marroc, al Centre d'Assistència Social de Martil.

La Fiscalia espanyola i la de Ceuta han obert una investigació sobre la repatriació dels menors. El Consell General de l'Advocacia, que agrupa els col·legis d'advocats d'arreu de l'estat, ha fet un comunicat demanant que s'aturin les deportacions.

Amnistia Internacional ha demanat que Interior paralitzi l'operació fins que la Fiscalia de Menors hagi revisat cadascun dels expedients. També ha recordat que la legislació espanyola i internacional recull mesures de protecció dels menors que cal respectar, com informar-los en un idioma que coneguin o que facilitar-los l'assistència d'advocats.

Entitats com No Name Kitchen, Maakum, Asociación Elin i Andalucía Acoge consideren l'operació "il·legal" i denuncien que no s'ha respectat "l'interès superior del menor" i s'han vulnerat les "lleis nacionals i internacionals que els protegeixen". També es mostren preocupades perquè la situació es vagi repetint en els pròxims dies.

L'operatiu ha causat tensions en el si de l'executiu espanyol. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha qualificat de fet "molt greu" la repatriació dels menors, i ho ha comunicat en una carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska.

Dissabte, alguns joves van protestar per les deportacions i hi va haver d'intervenir la Policia Nacional. Això va provocar que un grup de menors s'escapessin del centre per no ser deportats. També es va començar a desmuntar desmuntar les lliteres de centre.

Està previst que els següents dies es continuïn repatriant els més de 700 menors que encara hi ha a Ceuta.

Encara no fa tres mesos que van arribar-hi nedant. Com ells, el 17 de maig van creuar la frontera unes 8.000 persones, coincidint amb un relaxament de les mesures frontereres del règim de Rabat.

ARXIVAT A:
MigracionsMarrocMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut