Barcelona

Interior denega més del 80% de les peticions d'ajuda a les víctimes del 17A

Des de la Unitat d'Atenció dels Afectats per Terrorisme denuncien que els requisits per reconèixer les víctimes del jihadisme són més dures que les de les d'ETA

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

El Ministeri de l'Interior ha denegat el 82% de les sol·licituds d'ajuda pels atemptats del 17 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, segons la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme.

La UAVAT assegura que de les 117 persones que han iniciat el tràmit amb el Ministeri per rebre el reconeixement de víctima del terrorisme i accedir a assistència psicològica, només 14 han rebut una resposta positiva i una proposta d'indemnització. D'aquestes, 13 són persones que van resultar ferides físicament i 1 és una víctima amb seqüeles psicològiques. De la resta de peticions, 63 han estat rebutjades i 40 estan pendents de resoldre's.

 


Ser víctima, més complicat

L'entitat denuncia que en els últims anys s'han endurit els requisits per reconèixer les víctimes del terrorisme jihadista, en relació amb les víctimes dels atemptats d'ETA, que tenien un any per demostrar la seva afectació psicològica després d'un atemptat.

Totes les peticions del 17A desestimades són d'afectats psicològics del 17A. Elisa Micciola, coordinadora de la UAVAT, lamenta la llarga espera de les 40 peticions encara per resoldre:

"Han passat dos anys i moltes d'aquestes persones encara no saben si estan reconegudes, si poden tenir accés a un psicòleg."

 

Sara Bosch, presidenta de la UAVAT

 

"Les víctimes costen diners"

Experts de la UAVAT han explicat que el Ministeri justifica les denegacions per diferents motius. En alguns casos no consten en el llistat de ferits que va facilitar la Generalitat i per això l'entitat millorarà la coordinació entre administracions. Altres arguments del Ministeri per no acceptar els ajuts han estat que no hagi quedat acreditada la presència en el lloc dels fets, que les lesions no s'hagin considerat indemnitzables o que les peticions s'hagin fet "fora de termini".

Segons aquests criteris, per exemple, han rebutjat l'ajuda a un venedor d'un quiosc de la Rambla perquè no es trobava "en la trajectòria de 500 metres" de la furgoneta de l'atemptat.

Sara Bosch, presidenta de la UAVAT, descarta qüestions polítiques i creu que les denegacions d'ajuda per part del govern espanyol responen al fet que "les víctimes costen diners":

"Jo crec que les lesions psicològiques se'ls escapen perquè no es poden objectivar i no es poden quantificar. Hi ha aquest prejudici, però costa entendre que clínics facin servir aquests arguments."

 

Bosch ha explicat que també hi ha desacord entre el Ministeri de l'Interior i els forenses de l'Audiència Nacional que han valorat les lesions de les víctimes, que exerceixen d'acusació particular en el procés penal del 17A. En el 35% dels casos analitzats les conclusions dels forenses i del Ministeri de l'Interior no coincideixen.

"Això ratifica la necessitat de fer una reflexió sobre els criteris que es demanen a una víctima per a ser reconeguda com a afectada per lesions psicològiques."

 

Homenatge a les víctimes dels atemptats del 17A a Barcelona

 

Roberto Manrique, un supervivent de l'atemptat d'ETA de l'Hipercor i assessor de la UAVAT, ha denunciat el cas d'un home que va ajudar moltes víctimes del 17A a la Rambla i a qui se li ha denegat l'ajuda per no haver-la demanat "a temps". La decisió, segons Manrique, no s'entén "ni des d'un punt de vista clínic ni humà".

"Li estan denegant el reconeixement a un senyor que surt en tots els vídeos ajudant a tots els ferits que pot a la Rambla. Aquest senyor està malament i la resposta del Ministeri és que ho ha demanat fora de termini. Això fa plantejar fins a quin punt l'empatia i la solidaritat d'algunes administracions són reals."

 

Precisament des de la Unitat d'Atenció a la Víctima denuncien que el Ministeri havia assegurat que flexibilitzaria els terminis per facilitar els tràmits a les víctimes. Segons els experts no té sentit demanar informes d'assistència mèdica del mateix dia de l'atemptat perquè les seqüeles psicològiques sovint apareixen amb posterioritat.

La UAVAT és una entitat que es va crear després dels atemptats del 17A i la conformen psicòlegs clínics, forenses, psiquiatres i professionals experts en l'atenció a les víctimes d'accions terroristes i grans catàstrofes. Col·laboren, entre d'altres, amb l'Associació 11M d'afectats pel terrorisme. A través d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona han atès a 210 persones afectades pels atacs del 17A del 2017, en què van morir 16 persones.

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona Cambrils
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut