Interior avisa que la corba torna a pujar i posa en perill el canvi de tram
Cua per fer-se els tests de la Covid al recinte modernista de Sant Pau, aquest dimarts (EFE/Alejandro Garcia )

Interior avisa que la corba torna a pujar i posa en perill el canvi de tram

Salut confia que dilluns es podrà avançar al tram 2, però, si no és així, estan en risc les reunions amb 10 persones de cara a Nadal

Irene Vaqué ReigActualitzat

L'avenç en la desescalada perilla per l'increment en la velocitat de propagació del coronavirus, segons ha afirmat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper. "S'està invertint l'ordre de la corba i això no és gens menor", ha destacat, quan falten 23 dies per a la nit de Nadal. 

La Conselleria de Sanitat ha informat aquest dimarts que el risc de rebrot ha pujat lleugerament per primera vegada des del 23 d'octubre, el dia del pas al tram 1, amb la reobertura de bars i restaurants. També ho ha fet la taxa de reproducciò, l'Rt.

El risc s'ha situat en 201 i l'Rt ha pujat de 0,76 fins a 0,84, prop del 0,9 establert com a màxim per poder canviar de tram dilluns que ve, 7 de desembre.

 

 

Segons els criteris que va fixar la Generalitat, per poder avançar en la desescalada, cal que la Rt se situï per sota de 0,9 (si és a 1, vol dir que cada positiu contagia una altra persona) i que els ingressos setmanals als hospitals vagin a la baixa. 

Davant les dades d'aquest dimarts, el conseller d'Interior ha considerat que "es comencen a veure els efectes de la reobertura, per exemple, de la restauració" i ha alertat del perill que no es reverteixi la tendència: 

"Això comença a tirar cap amunt. Ho hem vist avui mateix. Demà veurem si aquesta tendència a l'alça segueix progressant cap amunt i, per tant, alerta, perquè el canvi de tram està supeditat al fet que l'Rt estigui per sota de 0,9. I ja estem a 0,84. I el canvi de tram hauria de ser dilluns que ve."

 

Interior avisa que la corba torna a pujar i posa en perill el canvi de tram
Sàmper avisa que el canvi de tram perilla per l'evolució de les dades de la Covid

 

Sàmper, que tot just aquest dilluns donava per fet que la gent avançaria a dijous la sortida del Pont de la Puríssima per esquivar el confinament de cap de setmana, ha demanat prudència a la ciutadania i que siguin conscients de les conseqüències que pot tenir "si abusem en excés d'aquest desplaçament de cap de setmana a les segones residències" i no es respecten limitacions com reduir la interacció social, la distància, mascareta, higiene de mans o ventilació. 

"No podem prohibir a la gent que se'n vagi, però sí que diem que seria molt millor que la gent no marxés", ha afegit. 

 


Vergés: "Estem segons el previst"

Si el conseller d'Interior ha llançat l'alerta, la titular de Salut confia que es pugui passar al tram 2 de la desescalada dilluns, tal com estava previst. 

"Tothom coneix que dilluns dia 7 hi podria haver aquest canvi de tram. Els indicadors així ho estan mostrant i,  per tant, el canvi el faríem aquest dilluns." 


"En principi, preveiem, amb els indicadors tal com estan, que no tindrem cap sorpresa i que podrem passar, però fem una crida a la prudència", ha refermat Vergés. 

Interior avisa que la corba torna a pujar i posa en perill el canvi de tram
Argimon, Aragonès i Vergès al recinte de Sant Pau (EFE/Alejandro Garcia )

 

Des del recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, un dels indrets del país on s'estan fent cribratges massius per detectar positius asimptomàtics, la consellera  ha afirmat que l'evolució de la pandèmia a Catalunya va "segons el previst".

"Ja preveiem que puguin augmentar o alentir aquesta baixada en els propers dies i, sobretot, de cara a la setmana que ve, i això ja era la previsió després d'aquest primer tram de la reobertura d'activitats", ha conclòs. 

La decisió de si s'avançarà o bé es prorrogaran les mesures actuals s'ha d'anunciar "dijous o divendres" d'aquests setmana, segons ha explicat el govern. 

 


Nadal amb reunions de 10 o de 6? 

El cas és que el pas o no al següent tram de la desescalada tindrà una incidència directa en les limitacions de cara a Nadal.

Si avancem a la fase 3, les reunions de Nadal podran ser de 10 persones de 2 grups de convivència (Pexels Kaboompics)

 

Si el dia 7 es passa de tram i el 21 també, la fase 3 permet reunions de fins a 10 persones de 2 grups de convivència i aixeca les restriccions de mobilitat.

En canvi, en fase 2, el cap de setmana, la mobilitat està limitada a l'àmbit comarcal i les reunions poden ser de 6 persones com a màxim, d'un sol grup de convivents

Segons Vergés, el pla per a Nadal encara no està tancat -queda per definir, per exemple, si els infants quedaran exclosos del còmput-, tot i aquestes són les idees incloses en el pla de reobertura. 


Esperar a veure si es confirma la tendència

En opinió de Daniel López Codina, investigador del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, cal prendre's les dades "amb serenitat" i esperar a veure els propers dies com evoluciona. "Sempre esperem 3 dies per veure les dades consolidades", explica a TV3. 

L'investigador dona per fet que hi haurà una pujada i afegeix que l'esperaven per d'aquí uns dies: 

"Que tindrem una pujada i que serà consolidada, és evident, perquè vam agumentar els contactes, perquè les mesures preses el dia 23 impliquen augmentar els contactes, els contagis, la Rt. Aquest agument l'esperàvem una mica més tard, al cap d'uns 14 dies del 23, això seria a partir de diumenge, però pot ser que arribi abans, és evident."

I constata que, amb el canvi de setmana, sabrem quina és la tendència. "Llavors serà un fet. Una flor no fa estiu, però, si en tenim moltes, sí que anem en aquesta direcció", apunta. 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaCovid-19Miquel SàmperAlba Vergés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut