Madrid

Interior admet l'ús "dissuasori" de pilotes de goma a Ceuta

El ministre Fernández Díaz ha reconegut l'ús de material antidisturbis contra els immigrants subsahariants, però ha negat que tingués res a veure amb el fet que morissin ofegats. També ha afirmat que "creuar una tanca no és entrar en territori nacional", per defensar-se de les acusacions de retornar immigrants tan bon punt creuen la frontera, una pràctica il·legal.

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha defensat l'operació policial per contenir l'entrada d'immigrants subsaharians a la frontera de Ceuta, durant la qual van morir almenys 11 immigrants. Fernández Díaz ha admès a la comissió d'Interior del Congrés que es van disparar pilotes de goma. Tot i això, ha afirmat que es van llançar a la part espanyola de la frontera, i com a maniobra dissuasòria. El ministre també ha negat cap relació entre l'ús de material antidisturbis i la mort de les onze víctimes i ha afirmat que els immigrants no van morir per l'impacte de les pilotes, sinó que van morir ofegats.

Fernández Díaz ha afirmat que "creuar una tanca no és entrar en territori nacional". D'aquesta manera s'ha defensat de les acusacions, fetes per testimonis presencials, que es van retornar al Marroc immigrants que havien aconseguit trepitjar sòl espanyol, una pràctica, les anomenades "devolucions en calent", que no és legal. El ministre ha sostingut que els immigrants subsaharians que van tocar la platja de Ceuta no van superar el cordó dels agents de la Guàrdia Civil, que era el que delimitava el territori nacional davant del risc de fer-ho dins l'aigua. Per tant, segons ell, van ser entregats a les forces marroquines sense haver entrat a Espanya i no s'havia d'aplicar la llei d'estrangeria.

Tot i que el ministre ha comparegut a petició pròpia en la comissió d'Interior, el cas és que el PSOE, l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), UPyD i el Grup Mixt li havien demanat que donés explicacions de manera urgent. Sobretot després que fonts del seu ministeri es van veure forçades a corregir reiteradament la versió dels fets que van oferir en un primer moment sobre l'actuació de la Guàrdia Civil i l'ús de pilotes de goma i de material antidisturbis per aturar l'entrada dels immigrants.

Precisament, el director general de la Guàrdia Civil, Arsenio Fernández de Mesa, es va reunir a Ceuta amb els agents que hi treballen i va anunciar que presentaria una querella criminal contra tots els que haguessin injuriat els agents del cos.

Concentracions a Barcelona i Madrid

Abans de la compareixença del ministre, centenars de persones es van concentrar dimecres a la nit a la plaça de Sant Felip Neri de Barcelona i a la Puerta del Sol de Madrid per retre homenatge a les persones que hi van perdre la vida. La concentració es va fer unes hores després d'haver-se localitzat el cos d'un altre immigrant mort, cosa que eleva a onze la xifra de morts oficial.

La Unió Progressista de Fiscals (UPF), uns dels òrgans que han demanat investigar "amb serietat i rigor" la tragèdia dels immigrants ofegats a la frontera de Ceuta, parlen d'"almenys catorze morts". Entre altres qüestions, la UPF li havia demanat que s'investiguin aquestes suposades "devolucions en calent", una pràctica il·legal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut