El PSC ha guanyat en vots; ERC, en escons, i Junts, en nombre de municipis on pot governar

Intercanvi de lideratges en feus del PSC, Junts i ERC: quines ciutats han canviat de color?

El PSC ha guanyat a Tarragona, Lleida i Girona, i també a grans capitals de comarca com Reus, Cervera o Balaguer, fins ara en mans de Junts i ERC, però també ha perdut ciutats de tradició socialista, com Sant Andreu de la Barca

Virgínia Arqué Nueno

Les eleccions municipals d'aquest 28M han deixat un canvi de colors en molts municipis de Catalunya, sobretot entre les tres principals forces que es disputen el liderat del país i que són el PSC, Junts i ERC. Entre les tres, s'han endut pràcticament el 60% de tots els vots escrutats (el 59,36%). També han aconseguit, entre les tres, un total de 7.031 regidors dels 8.174 triats a tot Catalunya.

Però quines ciutats s'han robat entre uns i altres i què representen aquests canvis de lideratge en cadascuna d'elles?

El PSC, la força més votada aquests comicis, amb més de 712.000 vots --però la tercera en nombre de regidors, per darrere d'ERC i Junts--, ha desbancat ERC en nombre de vots, que s'ha quedat amb poc més de 550.000. Els socialistes han pres capitals importants, com Lleida, Balaguer o Cervera, als republicans, però, en canvi, ha perdut Sant Andreu de la Barca, feu històric del PSC, que ha caigut en mans d'ERC. El PSC també ha estat la força més votada a Montcada i Reixac, fins ara en mans dels Comuns.

A Junts, tercera força més votada al país, amb gairebé 520.000 vots, però segona en nombre de regidors, el PSC li ha pres el lideratge en ciutats tan importants com Girona, Vilafranca del Penedès o Reus. Junts també ha perdut Roses i Puigcerdà, en aquest cas, en mans d'ERC, a qui, en canvi, ha agafat el relleu en tres capitals clau, com són Montblanc, Manlleu i, sobretot, Santa Coloma de Gramenet.

I entre les conquestes d'ERC sobre els seus principals competidors destaquen Roses i Puigcerdà, fins ara a les mans de Junts, i Sant Andreu de la Barca, feu socialista per excel·lència.


El PSC pren Tarragona i Lleida a ERC i Girona a Junts, però perd Badalona

Els de Salvador Illa mantenen el cinturó metropolità, amb victòries a l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell o Santa Coloma de Gramenet, i amplien el seu lideratge amb capitals importants, com Girona, Lleida, Tarragona, Vilafranca del Penedès, Reus, Cervera o Balaguer.

- A Tarragona, el PSC recupera una alcaldia que va guanyar per la mínima, fa quatre anys, però que no va poder ocupar pel pacte entre ERC, Junts, els Comuns i la CUP, que va donar l'alcaldia a Pau Ricomà. Aquest diumenge, els socialistes han tornat a guanyar amb la candidatura de Rubén Viñuales, exmembre de Ciutadans, que ha superat amb el 27,55% dels vots i nou escons Pau Ricomà, que s'ha quedat sis escons i el 18,77% dels vots. En el nou plenari no hi haurà Cs, que ha perdut els quatre regidors que tenia.

- A Lleida, el PSC, encapçalat per Fèlix Larrosa ha superat, amb nou regidors i el 27,4% dels vots, Miquel Pueyo, que encapçalava la coalició formada per ERC-AM i JxCat Lleida. La segona força al consistori serà el PP, de Xavier Palau, amb cinc representants, els mateixos que ha obtingut Pueyo. El PSC havia guanyat totes les eleccions a Lleida des de l'establiment de la democràcia, el 1979, excepte les últimes, en què ERC es va imposar per la mínima i va poder formar un govern de coalició que ha durat just aquests quatre anys.

- A Girona, el PSC de Sílvia Paneque també ha guanyat, amb el 25,22% dels vots, tot i que empata amb escons (vuit) amb Luc Salellas, de Guanyem (23,21% dels vots) i supera clarament la candidatura de Junts (amb sis escons i el 20,27% dels vots), encapçalada per Gemma Geis després de la renúncia de Marta Madrenas de tornar-se a presentar. Girona va ser un feu socialista fins al 2011, quan va ser nomenat alcalde Carles Puigdemont. Des d'aleshores, hi ha governat CiU i l'espai postconvergent. Marta Madrenas (Junts) ha governat l'últim mandat amb ERC, fins que va decidir plegar i no presentar-se a aquests comicis.

- A Reus, la formació encapçalada per Sandra Guaita, del PSC, tindrà vuit regidors. La segona força al consistori serà ERC, de Noemí Llauradó, amb cinc representants. La capital del Baix Camp sempre havia estat governada pels socialistes fins al 2011, quan l'alcalde actual, Carles Pellicer, va obtenir l'alcaldia per Convergència i Unió. Pellicer no s'ha presentat a la reelecció.

- A Balaguer, capital de l'Alt Urgell, la formació liderada per la socialista Lorena González tindrà sis regidors. La segona força al consistori serà Junts, de Gemma Trilla, amb tres representants. ERC en tenia l'alcaldia des del 2015 i el batlle actual, Joan Ignasi Vidal, ha governat aquests últims quatre anys amb majoria absoluta, la primera que hi ha hagut al consistori des del restabliment de la democràcia.

- A Cervera, capital de la Segarra, el PSC també ha pres l'alcaldia a ERC, que governava en coalició amb Junts i la CUP i que ha quedat en quarta posició. La formació encapçalada pel socialista Jan Pomés tindrà cinc regidors i la segona força al consistori serà Junts, de Ramon Augé, amb tres representants. Cervera era l'única capital de comarca de Catalunya on governaven conjuntament ERC, Junts i la CUP, tot i que l'últim mandat ha estat molt mogut, amb moció de censura inclosa i canvis en el govern, que va començar amb Ramon Augé com a paer en cap però va acabar amb Joan Santacana (ERC) a l'alcaldia.

- A Montcada i Reixac ha guanyat la formació encapçalada per Bartolo Egea, que ha obtingut set regidors. La segona força al consistori serà En Comú Podem, de la fins ara alcaldessa Laura Campos, que s'ha quedat amb cinc representants. En aquest municipi del Vallès Occidental, els Comuns i ERC han governat conjuntament des del 2015, amb Laura Campos com a alcaldessa. Abans hi va haver 16 anys d'alcaldies socialistes.

- I atenció a Badalona, on Xavier García Albiol, del PP, tornarà a ser alcalde de la ciutat, amb majoria absoluta. Tindrà 18 regidors de 27 que hi ha al consistori, on la segona força, el PSC de Rubén Guijarro, només ha obtingut quatre regidors al ple. En l'últim mandat, Badalona ha tingut tres alcaldes diferents: Álex Pastor (PSC), Xavier García Albiol (PP) i l'alcalde actual, Rubén Guijarro (PSC).


Junts pren a ERC Manlleu i Montblanc

- Junts ha guanyat les eleccions a Manlleu i tindrà vuit dels 21 regidors del consistori. L'alcalde actual, Àlex Garrido, d'ERC, no s'ha presentat a aquests comicis i després de vuit anys al capdavant del consistori cedirà la vara d'alcalde a Arnau Rovira, si obté prou suport per governar. ERC, que s'ha presentat amb Eva Font al capdavant, continua sent, però, la segona força al consistori, amb quatre regidors.

- I a Montblanc, Josep Andreu ha guanyat les eleccions però ha perdut la majoria absoluta que tenia fins ara. Aquesta vegada, Josep Andreu, que va estripar el carnet d'Esquerra després de tres dècades al partit però va seguir governant com a regidor no adscrit, s'havia presentat amb unes sigles noves, Montblanc Progressa (vinculat a Junts), i ha aconseguit cinc regidors. La segona força al consistori serà JxMTB, de Marc Vinya, amb tres representants. Andreu ha estat alcalde ininterrompudament des del 2007 fins ara i també ho va ser del 1999 al 2001.


ERC guanya Puigcerdà a Junts i pren al PSC Roses i un feu històric

- A Puigcerdà, aquesta vegada hi ha guanyat IP-ERC. La formació, encapçalada per Joan Manel Serra, tindrà cinc regidors. Albert Piñeira, de Junts, que ocupava el càrrec des del 2011, sempre amb majoria absoluta, no s'ha tornat a presentar aquest 28M i l'ha rellevat al capdavant de la llista Jordi Gassió, que ha quedat en segon lloc, amb quatre representants, a només setze vots d'IP-ERC. En el nou plenari no hi haurà el PP, que ha perdut el regidor que tenia.

- Joan Plana, d'ERC-SOM, s'ha imposat a Roses, però a només dos punts de diferència respecte al PSC i amb els mateixos regidors que el socialista Josep Maria Martínez. La tercera força al consistori serà Junts, seguit de Lliures. Joan Plana va ser el primer alcalde republicà de Roses i va arribar al càrrec gràcies a un pacte de govern -- el Pacte de Canyelles-- entre Junts, ERC i Gent del Poble, en què van acordar alternar-se l'alcaldia: els dos primers anys per a Montse Mindan (Junts) i els dos últims per a Joan Plana (ERC). El 2019 hi va guanyar Junts, però les dues formacions van acabar empatades a quatre regidors i amb només 32 vots de diferència.

- A Sant Andreu de la Barca, feu històric socialista, aquesta vegada s'hi ha imposat Marc Giribet, de la formació Fem, que ha obtingut deu regidors. La llista de la socialista Ana Alba es manté, això sí, com a segona força al consistori, amb sis representants. En el nou plenari no hi haurà Cs, que ha perdut els tres regidors que tenia. Fins a dia d'avui, el PSC sempre ha governat a Sant Andreu de la Barca.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023Catalunya
Anar al contingut