Carretons metàl·lics com ariets per trencar les portes de l'Assamblea de Hong Kong (Reuters)
Hong Kong

Intent d'assalt al Parlament a Hong Kong contra la llei d'extradició

Centenars de manifestats ataquen les portes del Parlament el dia del 22 aniversari del retorn de l'excolònia britànica a la Xina

Actualitzat

L'ambient  continua caldejat a Hong Kong el dia que es compleix el 22 aniversari de la retrocessió del territori semiautònom del Regne Unit a la Xina l'any 1997. Els manifestants han intentat aquest dilluns assaltar l'edifici envestint la porta del Consell Legislatiu de Hong Kong amb carretons metàl·lics com ariets i trencant vidres amb altres objectes contundents.

 

Els atacs han aconseguit trencar vidres i portes de la façana (Reuters)


S'han concentrat davant l'edifici de l'Assemblea fortament custodiada pels antiavalots.

 

Els opositors s'enfronten al la policia que defensa l'edifici de l'Assemblea (Reuters)

 

Manifestació pro-xinesa

Amb motiu de la celebració del 22 aniversari del retorn de Hong Kong a la Xina, s'ha fet una concentració de suport al govern proxinès amb intervencions de diputats proxinesos i d'exoficials de la policia, que ha donat suport a les forces policials que han estat molt criticades per haver reprimit amb gasos lacrimògens i bales de cautxú les darreres grans manifestacions prodemocràtiques.

Manifestació proxinesa en el dia del 22 aniversari del retorn de la colònia a la Xina (Reuters)

 

Des de la vigília, els manifestants, molts amb banderes xineses, han acudit a la convocatòria. Aquesta matinada novament s'han començat a tallar les principals artèries viàries de la ciutat. Un fort dispositiu policial antiavalots impedia la marxa cap al districte central dels opositors.

 

Un gran desplegament policial ha tancat els accessos al centre de la ciutat (Reuters)


La concentració proxinesa s'ha fet sense incidents fins que al final hi han intervingut manifestants opositors. La policia ha intentat dispersar els manifestants amb càrregues i gasos lacrimògens. Una estudiant de 21 anys, Tiffany Lau, denuncia la repressió.

"Ens pensàvem que la policia era per protegir els ciutadans. Però la gent protesta pacíficament, la gent està espantada."

 

Els antiavalots han reprimit els manifestants amb càrregues i gasos lacrimògens (Reuters)


Un altre manifestant, Thomas Chen, demana la dimissió de Carrie Lam.

"Carrie Lam encara no vol escoltar els ciutadans i crec que l'única solució és que dimiteixi. Som aquí, avui, per donar suport a la democràcia a Hong Kong. Des d'un punt de vista econòmic potser això repercutirà en la confiança dels inversors a Hong Kong i això seria un gran impacte. Però, malgrat això, he vingut perquè es tracta del nostre futur."

Finalment, nombrosos manifestants s'han dirigit cap al centre traspassant els cordons policials, fins a  l'exterior del Parlament, on des de fa setmanes hi ha petits grups d'opositors antigovernamentals acampats, moment en què s'ha iniciat l'intent d'assalt a l'edifici.

 

Un manifestant detingut afectat pels gasos lacrimògens (Reuters)

 

Retirar la llei i la dimissió de Lam


Però els Samarretes Negres insisteixen a demanar la retirada de la llei d'extradició, i no només l'ajornament. No els serveixen les disculpes que va demanar la governadora a Hong Kong, Carrie Lam, fa quinze dies.

 

Volen la dimissió de Lam. I han anunciar que les mobilitzacions continuaran mentre la cap de l'executiu continuï. Lam no ha fet cap de les dues coses que li demanaven que fes: ni ha anul·lat la controvertida llei d'extradició, ni ha dimitit.

Durant les últimes tres setmanes, fins a 2 milions de persones, dels 7,3 que té la població de l'illa, han sortit al carrer per demanar la retirada de la llei d'extradició que Lam havia començat a tramitar.

Les protestes van començar a principis de juny, una gran manifestació va omplir els carrers el dia 12 amb gairebé un milió de persones, i 4 dies després una enorme marea negra ocupava les grans avingudes amb 2 milions de persones.

 

 


La governadora de Hong Kong, Carrie Lam, en l'acte de commemoració del retorn de l'illa a la Xina (Reuters)


El gran repte a Xi Jinping

El projecte de llei d'extradició ara suspès permetria enviar persones a la Xina continental per ser jutjades en tribunals controlats pel Partit Comunista. Els opositors rebutgen la llei que contradiu la fórmula per la qual es va accedir a fer que la colònia britànica retornés al control xinès: "Un país, dos sistemes". Per al qual no renunciaven a llibertats que no existien al continent com la de protesta i a tenir un sistema judicial independent.

El 2014 unes manifestacions multitudinàries reclamaven més democràcia en l'antiga colònia britànica, el que es va conèixer com "el moviment dels paraigües"

 

Pequín nega que la llei sigui una interferència, però, per a molts residents a Hong Kong, el projecte de llei d'extradició és l'últim pas en una marxa implacable cap al control xinès.

Aquest és el repte popular més gran que desafia el govern xinés de Xi Jinping des que va arribar al poder el 2012.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
XinaDrets humansHong Kong
Anar al contingut