Insults, agressions i apunyalaments a metges que tracten malalts de Covid a l'Iraq

Des que va començar la pandèmia, familiars de pacients fan pagar als sanitaris la desesperació i la precarietat del sistema

Txell Feixas TorrasActualitzat

A l'Iraq, el coronavirus té el personal sanitari molt espantat. No només per por de contagiar-se, sinó perquè cada cop més metges pateixen agressions físiques i verbals per part de familiars de pacients infectats.

El vídeo d'una pallissa a un professional s'ha fet viral i ha fet reaccionar el govern iraquià. 

El metge és Tarik al-Sheibani. Al vídeo, se'l veu com marxa de l'hospital per a casos Covid on treballa. Per darrere se li acosten una quinzena d'homes mentre un d'ells crida: "És el cap del centre, ataqueu-lo!"

La pallissa l'acaba deixant estès a terra; inconscient i en estat crític, l'ingressen en un altre hospital.

Imatges de la pallissa al metge Tarik Al-Sheibani, enregistrades per una càmera de seguretat
Imatges de la pallissa al metge Tarik al-Sheibani gravades per una càmera de seguretat

Ja a casa, Al-Sheibani revisa el vídeo gravat per càmeres de seguretat. No recorda res. Està en xoc:

"Lamento el dia en què em vaig convertir en metge iraquià. Malauradament, la meva educació, el servei cap a la meva gent i la comunitat... Tot això per no res. Però després penso que no tothom és així, que molta gent mereix ser atesa."

El seu cas no és aïllat. Desenes de metges reben insults, agressions... Fins i tot apunyalaments.

Des que va començar la pandèmia, alguns familiars de pacients fan pagar als sanitaris la desesperació i precarietat del sistema.

I molts professionals que denuncien l'assetjament reben amenaces de ser atacats si no retiren la querella.

Els metges iraquians es queixen de les males condicions amb què han de treballar
Els metges iraquians es queixen de les males condicions en què han de treballar

La situació és tan alarmant, que el col·lectiu s'ha reunit amb el primer ministre, Mustafa Khadimi, que els ha promès protecció:

"Davant de qualsevol atac a les forces de seguretat, als professionals de la salut, al prestigi de l'Estat i a la legislació, emprendrem les accions legals més ferotges."

Però els metges se senten desemparats justament pel govern que diu que els protegeix. Són pocs, estan desbordats, mal pagats, sense prou medicaments ni instal·lacions.

L'Iraq va arribar a ser un referent sanitari a la regió. Però els conflictes que hi ha hagut li han passat factura. Per exemple, en nombre de metges per habitant, està molt per sota de la ràtio del Líban, Síria o Jordània. I això, amb una pandèmia que es descontrola, ho agreuja.

ARXIVAT A:
Coronavirus Iraq
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut