Barcelona

"Insult", "regressió" i "censura", entre els adjectius que els partits catalans dediquen a la proposta de De Guindos

La proposta del ministre d'Economia, Luis de Guindos, de controlar els pressupostos de les comunitats autonòmes abans que els aprovin els parlaments de cada territori no ha agradat gens a la majoria de partits catalans. ERC proposa que sigui Catalunya qui controli els comptes públics espanyols, ICV diu que suposa una nova retallada de l'Estatut i els socialistes diuen que faran costat al govern en la defensa de l'autogovern de Catalunya. Ciutadans, en canvi, ho veu una mesura lògica.

RedaccióActualitzat
Després que el govern català hagi considerat, a través del seu portaveu, Francesc Homs, que la mesura suposa un atac frontal a l'autonomia financera que pretén, al capdavall, "carregar-se" l'autogovern de Catalunya, les crítiques dels partits no han trigat a arribar.

Una de les més contundents ha estat la d'ERC. El líder dels republicans, Oriol Junqueras, ha considerat la proposta de De Guindos "un insult a la intel·ligència i a la dignitat de tots els ciutadans" i s'ha assegurat que hauria de ser Catalunya, "que aporta més diners a l'Estat", qui controlés els comptes públics espanyols i no a l'inrevés, ja que el govern de Madrid "espolia" Catalunya.

També ha estat força bel·ligerant Uriel Bertran, de Solidaritat, que ha demanat al govern i a CiU que passin a l'ofensiva després de la constatació d'un "procés de recentralització" de l'estat espanyol. "L'única opció que té Catalunya és iniciar aquest 2012 sense més dilacions el procés de transició cap a la independència", ha afegit Bertran.

Per la seva banda, el secretari general del PSC, Pere Navarro, ha mostrat el suport de la seva formació al govern pel que ha considerat una "censura prèvia" dels pressupostos. Per Navarro, la proposta del nou govern espanyol reflecteix el "codi genètic" centralista dels populars espanyols. "Amb l'excusa de la crisi, el PP està aplicant les polítiques homogeneïtzadores d'Espanya en què sempre ha cregut", ha sentenciat Navarro.

La portaveu parlamentària d'Iniciativa, Dolors Camats, veu la proposta popular com "una retallada més de l'Estatut de Catalunya" que "ataca l'autogovern, els drets socials dels catalans i trenca el pacte constitucional, aquesta vegada sense el TC d'intermediari". Per Camats, que ha parlat també de mesura "recentralitzadora i regressiva" i ha demanat a CiU que trenqui qualsevol acord polític amb el PP, tot plegat és una mostra que el pacte fiscal està mort abans de començar.

En canvi, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ho troba coherent, perquè ho veu com una mesura de control fiscal més. "Si la Unió Europea ha de fiscalitzar Espanya és normal que el govern central hagi de fiscalitzar les administracions de l'Estat", ha assegurat Rivera, que, tot i això, també considera que la mesura és conseqüència de la "mala gestió tant a nivell de l'Estat com a nivell autonòmic".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut