Les candidates denuncies un procés de selecció "ofensiu"

Hostesses de vol denuncien que es van haver de quedar en roba interior per optar a una feina

Inspecció de Treball investiga la convocatòria de l'empresa Meccti, que nega els fets i amenaça d'emprendre accions legals

RedaccióActualitzat

Una empresa del Pròxim Orient que treballa seleccionant hostesses de vol per a diverses companyies aèries va obligar les candidates a quedar-se en roba interior. És el que destapa una investigació publicada per elDiario.es. Segons aquest mitjà, el procés que incloïa aquesta pràctica vexatòria -il·legal a Espanya- es va fer el 5 de novembre passat a Madrid en una sala de l'Hotel Melià Barajas, situat molt a prop de les terminals 1 i 2 de l'aeroport.

Fons del Ministeri de Treball confirmen que Inspecció de Treball ha obert una actuació d'ofici perquè s'haurien comès infraccions molt greus castigades amb 225.000 euros de multa per motiu de discriminació o d'atemptat a la dignitat i a la intimitat. Analitzen si els fets poden ser constitutius de delictes per portar-lo a la fiscalia, tot i que per ara no hi ha denúncies formals.

La responsable de la convocatòria era Meccti, una empresa amb diverses seus al Pròxim Orient, però de la qual es desconeix el país d'origen, i que en la seva web es defineix com a "líder en la prestació de serveis de contractació i formació a companyies aèries internacionals". L'empresa oferia llocs de treball per a Kuwait Airways i va fer la crida a través de les seves xarxes socials i també de webs especialitzades.

En la convocatòria per l'aerolínia kuwaitiana, Meccti proporcionava un link perquè les persones interessades s'hi registressin. Allà s'especificaven ja alguns dels requisits, com "alçada i pes en proporció amb una alçada mínima d'1,60 cm" o "una excel·lent presentació, en general".


Procés "ofensiu"

Però, segons la investigació, basada en el testimoni de tres dones que van assistir al procés i que relaten de manera idèntica història, el procés de selecció ja va ser "ofensiu" des del començament, amb comentaris en veu alta sobre el físic de les participants: "No ens agrada el teu somriure", o "tens el cos de muntanya russa".

La part més dura del procés, però, va arribar quan el reclutador ja havia descartat una part de les aspirants. Llavors, la resta van ser convidades a entrar, d'una en una, en una sala de l'hotel. Allà, i davant la presència d'una dona que "examinava" els seus cossos, van haver de descordar-se camises i apujar-se les faldilles fins a quedar-se en roba interior. 

Segons les testimonis, altres proves que es demanaven, com tenir un bon nivell d'anglès, no van tenir cap mena de pes. "A una noia li van dir que no els importava que parlés set idiomes, i que no l'agafaven perquè tenia una cicatriu a la cella", relata una de les testimonis de la investigació periodística.

"A una noia li van dir que no seguia perquè tenia pigues a la cara; a una altra, que estava una mica pleneta; o a una altra, que no l'agafaven per portar ulleres i brackets i perquè no els agradava ni la seva pell, ni el seu somriure".  

Aquest és el post d'Instagram on l'empresa Meccti publicitava la convocatòria de Madrid:

Les aspirants contactades pel diari, que han participat en altres processos de selecció d'altres aereolínies, asseguren que mai s'havien trobat amb "res semblant".

Les anomalies del procés, però, no s'acabarien aquí, ja que el reclutador va fer saber a les aspirants que, en cas de ser seleccionades, haurien d'abonar 1.900 euros com a garantia.


L'empresa Meccti nega els fets i amenaça amb accions legals

L'empresa resonsable del procés de selecció, Meccti, que en un primer moment no va respondre als requeriments d'eldiaro.es per explicar la seva versió, diu ara que no són certs.

En un comunicat emès per un despatx d'advocats dos dies després que sortís a la llum la denúncia, Meccti "nega rotundament la veracitat de les afirmacions difamatòries dels que van participar en el procés de selecció".

També avisen que la "difamació" de què asseguren que han estat objecte "pot arribar a constituir un delicte d'injúries i calúmnies".

 

ARXIVAT A:
Masclisme Drets laborals
Anar al contingut