Videoselfies, un dels nous mecanismes d'Instagram per bloquejar menors sense l'edat mínima

La xarxa social propietat de Meta introdueix tres noves opcions per verificar l'edat dels seus usuaris, detectar els menors i bloquejar-los si no tenen l'edat mínima requerida

Toni Noguera MartínezActualitzat

L'edat mínima per fer-se un perfil d'Instagram a Catalunya és de 13 anys, però no va ser fins al 2019 que la plataforma va començar a demanar els usuaris que confirmessin la seva data de naixement. Molts usuaris menors de 13, tanmateix, estableixen una data de naixement falsa per poder saltar-se la "pantalla d'edat" i seguir amb la creació del nou perfil.

Tot i que és possible denunciar a Instagram que una persona menor de 13 anys té un perfil, i Instagram compta amb alguns mecanismes per detectar i bloquejar aquests comptes (alguns basats en algoritmes intel·ligents), la solució proposada era clarament ineficaç. Per això, Instagram acaba d'anunciar que ha començat a provar als Estats Units nous mètodes de verificació que impedeixin als menors fer-se un compte.

Una de les noves opcions de verificació d'edat que presenta Instagram és pujar un document oficial d'identificació
Una de les noves opcions de verificació d'edat que presenta Instagram és pujar un document oficial d'identificació (Instagram)

Més enllà de demanar que els usuaris pugin una foto d'algun document d'identificació, una opció que l'empresa propietat de Meta havia considerat insuficient en el passat, Instagram introdueix noves opcions per verificar l'edat dels seus usuaris: una tecnològica i l'altra social.

- Pujar un videoselfie: Instagram podrà demanar els usuaris nous, o els que vulguin modificar la seva edat de naixement, que es gravin davant de càmera. Si l'usuari escull aquesta opció, haurà de seguir les instruccions que se li presentin en la pantalla. Aquest vídeo es compartirà aleshores amb Yoti, una empresa especialitzada en la verificació d'identitats en línia que promet haver estat construïda amb "la seguretat i la privacitat com a prioritats". El que fa Yoti és analitzar els trets facials i compartir amb l'empresa contractadora una edat aproximada de qui apareix a la imatge.

- Demanar l'acreditació de seguidors: els usuaris que optin per aquest procés de verificació d'edat hauran de demanar a tres persones amb qui se segueixin mútuament a la plataforma que acrediti la seva edat. Aquestes persones han de tenir com a mínim 18 anys, no ha d'estar acreditant a ningú més en aquell moment i "hauran de complir amb altres garanties" que Instagram ha establert. Aquestes persones rebran una petició d'Instagram per acreditar l'edat del nou usuari i hauran de respondre-la abans de tres dies.

L'edat mínima per utilitzar Instagram varia segons el país. Habitualment, es troba entre els 13 i els 17 anys. El que fa la xarxa social amb els menors d'edat és proveir-los amb una experiència més segura, per exemple posant restriccions als anunciants per impedir que arribin amb la mateixa llibertat a aquesta audiència vulnerable, o per evitar que un adult que no forma part dels seus contactes els trobi i hi contacti sense la seva voluntat

 

ARXIVAT A:
MenorsTecnologiaSeguretat
Anar al contingut