Avió de Vueling a l'aeroport del Prat (ACN/Lluís Sibils)

Inspecció de Treball vol multar Vueling per exigir talons i maquillatge a les hostesses

Proposa una sanció de 30.000 euros per discriminació de gènere, en considerar que s'imposen patrons estètics concrets a les dones que no han de complir els homes

Inspecció de Treball ha proposat sancionar Vueling amb 30.000 euros per exigir maquillatge i talons a les hostesses de vol, segons ha avançat "El Periodico" i ha confirmat TV3.

La proposta de sanció per un cas de discriminació de gènere, que la companyia pot recórrer, considera que s'imposa a les treballadores uns patrons estètics molt concrets que no han de complir els homes. La denúncia la va interposar el sindicat de tripulants de cabina Stavla i la inspecció a la companyia es va fer l'abril del 2022.

En la seva resolució, Inspecció de Treball determina que Vueling ha comès una infracció "molt greu" i considera que l'empresa pot vetllar per la imatge de la seva companyia de manera més equilibrada sense perjudicar els drets fonamentals de les treballadores.

Vueling estudia presentar recurs

Vueling, per la seva banda, que estudia presentar al·legacions, assegura que ja fa un any que està treballant per canviar el codi estètic i que sigui més inclusiu.

Reconeix que abans s'exigia portar maquillatge, però diu que ja no és una obligació i assegura que els talons previstos a la guia d'estil de l'empresa són "a partir de tres centímetres", i no més alts, i que les sabates han de complir amb unes "característiques concretes" per garantir la seguretat de la tripulació.

L'aerolínia al·lega, a més, que la guia d'estil, que té cinc anys, es va pactar, en el seu moment, amb la representació dels treballadors i que el document inclou "recomanacions", però que mai s'ha imposat cap sanció per no complir-lo.

L'empresa pot recórrer la proposta de sanció davant del Departament de Treball, que és qui decidirà si accepta o desestima el recurs, en cas que n'hi hagi, i si aplica o no la sanció.

L'any 2019, la Unió Sindical Obrera (USO) va denunciar Ryanair per obligar les hostesses de vol a portar faldilla i davantal, fins i tot a l'hivern, una exigència que no havien de complir els homes. La denúncia es va arxivar quan la companyia va acceptar que les hostesses poguessin triar lliurement si volien portar, com a uniforme, faldilla o pantalons.

 

ARXIVAT A:
Masclisme AeroportsDrets laborals
Anar al contingut