Campanya d'Inspecció de Treball perquè les treballadores de la llar cobrin el salari mínim
El sector del treball domèstic és caracteritza per la precarietat i està molt feminitzat (Pexels/Rodnae Productions)

Inspecció de Treball vigilarà que les treballadores de la llar cobrin el salari mínim

S'han d'actualitzar les cotitzacions abans de l'abril i, si no, es preveuen multes que poden superar els 6.000 euros

RedaccióActualitzat

El Ministeri i Inspecció de Treball volen garantir que el personal de neteja de la llar amb contracte cobrin el salari mínim interprofessional fixat ara en 950 euros al mes i 14 pagues. En una jornada per hores, el salari mínim ha de ser de 7,43 euros l'hora.

Inspecció està enviant cartes als que tenen contractada una persona treballant a casa perquè actualitzin les cotitzacions en funció del salari mínim, abans de l'abril. Si no ho fan, les multes previstes poden superar els 6.000 euros.

La persona titular de la llar haurà de comunicar a la Tresoreria General de la Seguretat Social el sou real actual des de l'1 de gener d'aquest any, que "en cap cas" podrà ser inferior al salari mínim.

Al web de la Inspecció de Treball i Seguretat Social hi ha informació de les vies per fer el tràmit.

 


Investigar les feines en negre

També es donarà prioritat a investigar les denúncies que arribin sobre feines sense contracte i sense declarar, un gruix important en aquest col·lectiu. Els casos es poden denunciar a través de la bústia de la Inspecció de Treball.

La Generalitat va oferir ajudes de 2.685 euros per contractar una persona cuidadora de la llar, en un intent d'afavorir la regularització de gairebé 1.000 dones que treballen en l'economia submergida .

Un informe de Comissions Obreres del 2019 va comptabilitzar a Catalunya 91.000 treballadores domèstiques, de les quals 43.000 sense contracte.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralDrets laboralsBretxa salarial
Anar al contingut